Schiff András beszél a Hungarotonnál megjelent DVD-iről

Interjú Schiff AndrássalInterjú Schiff Andrással

 

Aranylemez lett a Hungarotonnak az a DVD-je, amelyen ön Bach Angol szvitjeit adja elő. Azon a korongon szintén ismerteti is a műveket, mielőtt előadja azokat. Miért tartja fontosnak, hogy beszéljen is a kompozíciókról?

Általános jelenség a világon, hogy – a könnyen befogadható populáris zenével ellentétben -egyre kevesebben veszik a fáradságot, hogy közel férkőzzenek az úgynevezett komolyzenéhez. Éppen emiatt egyre fontosabb szerep jut a zenei ismeretterjesztésnek, aminek minden esetben az a célja, hogy segítse ezt a közelférkőzést. A DVD erre kiváló médium, hiszen a menürendszernek köszönhetően a néző/hallgató a maga kedve szerint böngészhet a lemez tartalmában, s ő döntheti el, meghallgatja-e az ismertetoket, vagy sem.

Miben nyújt többletet a hallgatónak, ha a képernyőn látja is az előadóművészt? Gazdagítja a látvány a zenei élményt?

Van, akinek igen, és van, akinek nem; gondoljunk arra, hogy sokan csukott szemmel szeretnek zenét hallgatni. Nekem más élményt jelent, ha látom is a művészt. Különösen akkor, ha lemezről hallgatom vissza például Szvjatoszlav Richter egyik olyan koncertjét, amin én is jelen voltam. Néha meglepődöm, és nem értem, miért voltam akkor annyira elragadtatva tőle. Mégsem vádolhatom magamat rossz ítélőképességgel, mert Richter rendkívül erős kisugárzású művész volt, aki körül rögtön megváltozott a levegő, amint bejött a színpadra. Nos, egy DVD ebből a kisugárzásból, az "itt és most "élményéből képes valamennyit visszaadni.

A DVD anyaga a 2003 nyarán rendezett koncerteken készült, éppen azon a helyszínen – a fertődi Esterházy-kastély tükörtermében -, ahol bő kétszáz évvel ezelőtt ezeknek a műveknek a nagy része íródott. Mit jelent önnek az eredeti környezet?

Rendkívüli élményt és inspirációt jelent olyan környezetben játszani, amelyben a szerző élt és alkotott. Nagy ajándék ez minden esetben.

Az ön elképzelései szerint milyen a jó koncertfelvétel?

DVD esetében jó koncertfelvétel csak akkor jöhet létre, ha a film készítői bíznak a zene erejében. Elég gyakran látni olyan filmfelvételeket – például egy zenekari hangversenyről – amelyen nagyon sűrűn változtatják a kameraállásokat, mert a film készítői azt hiszik, hogy képileg is érdekessé kell tenni a felvételt. Pedig ha valaki a nézőtéren ül, nem kapkodja ide-oda a fejét! Úgy érzem, a Hungaroton ezen DVD-jének a készítői kiválóan megoldották ezt a kényes feladatot, és szerény eszközökkel élő képi világgal kísérik a műveket, ugyanakkor a kísérőfilmen Fertőd-Eszterháza légkörét is nagy beleérző képességgel sikerült bemutatniuk.