Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny

Október 8-án zárul a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenye, melyet a teátrum a komponista születésének 125. évfordulójára hirdetett meg.Az ünnepélyes döntőre este 7 órakor kerül sor, ekkor dirigálja a színház szólistáit, zene- és énekkarát az utolsó fordulóba jutott 6 karm ester.Szeptember 30-ától versenyez a Budapesti Operettszínházban a rengeteg jelentkezőből a Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny II. fordulójába jutott 26 versenyző. Az előválogatást a részletes szakmai önéletrajzok alapján végezte a nemzetközi zsűri, ezt követően hívta meg az Operettszínház Budapestre a 11 ország 26 muzsikusát. Tizenhárman közülük magyarok, a többiek a világ minden tájáról érkeztek: Németországból, Ausztráliából, Kanadából, Nagy-Britanniából, Oroszországból, Japánból, Ukrajnából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szíriából és Svédországból. Természetesen a résztvevők többsége férfi, de 2 hölgy is akad a dirigensek között: az orosz és a szír versenyző.


A karmesterverseny – mely egyébként része az Operettszínház Kálmán Imre-megemlékezéseinek – célja az operett műfajának népszerűsítése és új tehetségek felfedezése. Utóbbi érdekében csak fia talok, 1968. január 1-je után született dirigensek jelentkezését fogadta el az Operett. A kilencnapos megmérettetésen természetesen Kálmán Imre műveiből, a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből és A bajadérból vezényelnek részleteket a muzsikusok – a II. fordulóban csak zongorakísérettel, de a III. fordulóba jutó 10 karmester már a zenekar élére állhat.


Az október 8-i döntőbe közülük tehát hatan jutnak be – nekik már nem csak a korábban előre megadott részleteket, hanem mind a három művet teljes egészében ismerniük kell, hiszen bármelyik szólót, zenekari részt, duettet, tercettet, kvartettet vagy kórusbetétet kérheti tőlük a zsűri. A grémium tagjai: Kerényi Miklós Gábor rendező, az Operettszínház igazgatója; a teátrum zeneigazgatója, Makláry László karmester; Lendvay Kamilló zeneszerző, karnagy; Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője; Günter Neuh old osztrák karmester; valamint Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója. A zsűri elnöke Szinetár Miklós rendező, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója.
A döntő két részből áll majd egyébként, délelőtt 10 órakor a versenyzők a zsűri jelenlétében színházi körülmények között próbálják esti műsorukat – erre az alkalomra próbajegy 500 forintért váltható. A 3000 forintos gálabelépővel viszont mind a próbát, mind az esti nagyszabású döntőt is meg lehet tekinteni, ahol az Operett szólistáit, zene- és énekkarát dirigálja majd a legjobb 6 közé bejutott muzsikus. Ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre, a három első helyezett felléphet majd a Budapesti Operettszínház október 20-21-ei Kálmán Imre Jubileumi Nemzetközi Sztárgáláján, illetve az I. és a II. díj nyertese 10, illetve 5 előadásra szóló felkérést kap az Operettbe. Érdekessége még a döntō ?gálának, hogy a jelenlévő közönség is díjazhatja az általuk legjobbnak ítélt versenyzőt.