A Bartók Új Sorozat nemzetközi sikere

Nemzetközi sikert arat a Bartók Új Sorozat hangfelvétele, melyen Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a ritkán hallható Kossuth-szimfóniát és a Fából faragott királyfit játssza.”A Hungaroton SACD Bartók-felvétele egyszerűen varázslatos.”
Az alábbiakban olvasható néhány további idézet külföldi kritikákból:

Csodálatos, ahogy ezt a romantikus és egzaltált zenei nyelvet [Kossuth]Kocsis és a Nemzeti Filharmonikusok őszinteséggel és tudatosan visszafogott hévvel tolmácsolják. Egyfajta klasszikus megközelítéssel, amely mintaszerűen áttetsző zenekari hangzást eredményez ebben a nagyon sűrű zenekari szövedékben. Emellett a belépések pontossága és a zenekari színek gazdag palettája a létező előadások legjobbikává avatja e felvételt. Kocsis kerül minden érzelgősséget a romantikusan kitárulkozó passzázsokban: erőteljes és merész interpretáció jött így létre, amelyben még a humor és a szomorúság is méltóságteljes.

A zenészek minden virtuozitásukat a szenvedélyes és drámai effektusok szolgálatába állítják, és mindez makulátlan pontossággal párosul. A fából faragott királyfi fantáziadús balettzenéje a zenekari színek egész tárházának bemutatását teszi lehetővé, amit az erre különösen érzékeny és zeneszerzőként/átíróként is tevékeny Kocsis csodálatra méltóan ki is aknáz. A darab tolmácsolása megmutatja, milyen magas technikai szinten muzsikálnak a zenekar egyes hangszercsoportjai, nagy szabadságot biztosítva e rendkívül változatos zenekari színek kikeveréséhez.

Íme egy életteli előadás tele finomsággal és csillogással, ami ígéretessé teszi a sorozat további CD-inek megjelenését.

Pizzicato – a folyóirat SUPERSONIC díját kísérő kritika

Ha "zenekari cselekményre" vágynak, a Hungaroton SACD Bartók-felvétele egyszerűen varázslatos élményt nyújt. Az elején egy méltatlanul elfeledett alkotás, a fiatalkori Kossuth-szimfónia 1903-ból, mely könnyedén állja az összehasonlítást Liszt műveivel vagy Strauss Halál és megdicsőülésével is.
Kocsis Zoltán lelkesen és türelemmel közelít a partitúrához, nagy gondot fordítva úgy az egzaltált szakaszokra, mint a lassú – feszültségbeli és dinamikai – fokozásokra. Nagyszerű atmoszférateremtő képességekkel kelt hatást, például az elcsendesülő ("Csöndes minden, csöndes") részben. Csak emlékeztetőül: ez a CD Kocsis egy kiváló Concerto-felvételének folytatása a Nemzeti Filharmonikus zenekar élén, amelynek karmestere. A zongorista Kocsis karmesteri minőségében sokkal sikeresebb, mint mások (gondolok például Mihail Pletnyovra…) A fából faragott királyfi a Csodálatos mandarin nővére abban a tekintetben, hogy ez is táncjáték, amelynek zenéje szorosan egy színpadi cselekményhez kapcsolódik. […] Amint ráérzünk Kocsis vezénylésének stílusára (=szónoki módszerei, ékesszólása, retorikája), letisztult és végtelenül míves közelítését a különböző képek leglényegéhez, egyre kíváncsibbak leszünk majdani Mandarin-interpretációjára. A zenekar figyelemre méltó módon dolgozik együtt karmesterével, kiváló hangulatteremtő képességekről tanúskodva. Hallgassák csak a 15. tracket, amelyben a királyfi bemegy az erdőbe, vagy a varázslat jelenetének csodálatos zenekari színeit. Ez a CD arra indítja a türelmetlen hallgatót, hogy gyorsabban követelje a sorozat folytatását…

Classics Today – France (Christophe Huss)

Művészi színvonal: 10, technikai megvalósítás: 10

…Kocsis csodálatosan, pregnánsan kimunkált drágaköveket csiszol a partitúra kottafejeiből. A zenészek azzal a jól strukturált ritmikával, robbanékony dinamikával, áttetsző frazeálással, hozzá lendülettel és lelkesedéssel muzsikálnak, amely mindig is jellemző volt a magyar előadóművészi iskolára…

Klassik.com Aktuelle (Erik Daumann)

SA-CD.net:

http://sa-cd.net.customers.tigertech.net/showreviews/4374#4388