Vidám farsangi koncert Mozarttal, Beethovennel, Strauss-szal

Az izgalmasnak, szórakoztatónak ígérkező koncert első részében a két legnépszerűbb, legreprezentatívabb bécsi klasszikus zeneszerző műveit szólaltatja meg a zenekarBerkes Kálmán a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát dirigálja A Zeneakadémia saját szervezésű koncertsorozata, az Alma Mater hangversenyek Hérosz koncertjeinek harmadik – Bécs és valcer című – előadásán Mozart-, Beethoven-, és Johann Strauss-darabok csendülnek fel Berkes Kálmán vezényletével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának előadásában február 25-én este.

Az izgalmasnak, szórakoztatónak ígérkező koncert első részében a két legnépszerűbb, legreprezentatívabb bécsi klasszikus zeneszerző műveit szólaltatja meg a zenekar. Mozart Varázsfuvolájának nyitánya és Beethoven I. szimfóniája Berkes Kálmán szerint úgynevezett alaprepertoár-darabok, mert „ezek előadásmódjának alapján egyértelműen kiderül, mit tud valójában egy zenekar”.

A hangverseny második felében a – kortársai elnevezésével élve – „Keringőkirály”, Johann Strauss legismertebb, legkedveltebb, legszebb darabjait: egyik operett-nyitányát, polkáit, keringőit hallhatja a közönség. Johann Strauss specifikumnak számít minden zenekar számára: zenéje rendkívül szabad, ezért azt „érzésből kell” játszani. „Ausztrián kívül kizárólag a magyar zenészek alkalmasak arra, hogy Strauss zenéjét játsszák. Ez a két ország sógorsága miatt van így” –  mondta el Berkes Kálmán.

A világhírű klarinétművész és karmester Berkes Kálmán 16 éve a japán Musashino Academia Musicae professzora, a Budapest-Tokyo Ensemble művészeti vezetője. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte, karmesteri tanulmányait Ferencsik Jánosnál és Giuseppe Patanénál folytatta. Több előkelő versenydíjat nyert (Genf, Belgrád, München), vezető magyar nagyzenekarokban töltött be szólamvezetői státust; szólistaként és kamarazenészként itthon és a nagyvilágban nagy elismertségre tett szert. Több fúvósegyüttest alapított (Opera Fúvósötös, Budapesti Fúvósegyüttes), rendszeresen vezényel, kurzusokat tart, versenyek zsűritagja szerte a világban.

„Örömmel üdvözöljük egykori diákunkat, a nemzetközi sikereket elért Berkes Kálmánt a Hérosz koncertek február 25-i előadásán. Berkes Kálmán tapasztalt zenekari muzsikusként újfajta megközelítésben vezeti Szimfonikus Zenekarunkat. Úgy gondolom, a bécsi klasszika „anyanyelvi szintű” előadása, a korszak zenei nyelvének ismerete elengedhetetlen a közép-európai muzsikusok, így a Zeneakadémia hallgatói számára is.” – e szavakkal köszöntötte Berkes Kálmánt Batta András, a Zeneakadémia rektora.