Versenygyőztes debreceniek

Dohnányi Ernő Országos Kamarazene Találkozó eredményeiDohnányi Ernő Országos Kamarazene Találkozó eredményei

A Zeneművészeti Kar vonósnégyese, Ambrus Anett-hegedű, Tálas Anna-hegedű, Tóth Árpád-mélyhegedű, Antal Barbara-gordonka Kiemelt nívódíjban részesült és a Debreceni Egyetem Rektorának Különdíját kapta. Ugyancsak Kiemelt nívódíjat kapott az Ambrus Anett-hegedű, Antal Barbara-gordonka és Sári Gergő-zongora alkotta trió is. Nagy Sándor-klarinét, Tetézi Boróka-gordonka és Domsi Géza-zongora nívódíjban részesült.

Ugyanezen a hétvégén a Zeneművészeti Kar hallgatói a budapesti Zeneakadémián rendezett országos karvezető versenyen (Fiatal Karvezetők Versenye Lantos Rezső emlékére) is remekeltek: Tihanyi Imre 2. díjat nyert és a KÓTA különdíját, amely 2009-ben előadás megtartására kéri fel a díjazottat a következő versenyen. Baliga Ádám a verseny 3. díját nyerte.

A versenyeredmények komoly felkészítő munkát – és nem utolsó sorban mind a versenyzők, mind tanáraik tehetségét – feltételezik. A köszönet ezért megilleti mindazokat, akik a felkészítésben kulcsszerepet játszottak, így Molnár Zsolt gordonkaművészt, Martos László karmestert, Nagy Csaba oboaművészt, Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagyot, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, Dr. Molnárné Török Ágnes karnagyot.

A friss szakmai eredmények olyan pillanatban születtek, amikor a zenei felsőoktatás éppen átalakuláson megy át és felértékelődnek azok a szakmai eredmények, amelyek a képzés maradandó értékeit gyarapítják. Mindkét verseny szakmai döntései különösen fontosak, hiszen elfogulatlan zsűrik hozták meg azokat. A tavasz tehát debreceni sikerekkel kezdődött, mert a fentiek mellett egyre több mesterképzés akkreditációja is megtörtént, megtörténik, ami már a jövőt jelenti.