Alternatív Kossuth-díjat kapott Medveczky Ádám karmester

Medveczky Ádám karmesternek, a Magyar Állami Operaház tagjának ítélték az idén az alternatív Kossuth-díjatMedveczky Ádám karmesternek ítélték az idén az alternatív Kossuth-díjatFöldváry Györgyi, a díjat alapító Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány egyik létrehozója az ünnepségen hangsúlyozta: a kitüntetés egyik célja a művészet támogatása, és vállalt szempontja, hogy a díjat az kapja, aki "a mindenkori kormány elismeréseiből valamilyen, általában politikai szempont miatt, kimaradt".

Földváry Györgyi férje, Gyurkovics Tibor kuratóriumi elnök távollétében az író egy versével adta át a 2008-as alternatív Kossuth-díjat Medveczky Ádám karmesternek. "Örülök, és büszke vagyok erre az értékes kitüntetésre" – mondta Medveczky Ádám az MTI-nek. Hozzátette: nincs oka panaszra, sok a dolga. Komoly feladat hárul rá a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti igazgatójaként is, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tanszakán is tanít. "Idén 27 előadásom volt a dalszínházban, jövőre is majdnem 20 várható" – folytatta a karmester, megjegyezve, hogy a csökkenő előadásszám tükrében ez nagy szó, mert az Erkel Színházat "elvették".
Szerinte a ház nem életveszélyes, egy év alatt rendbe hozható lenne. Medveczky Ádám, aki Győrben, a Nemzeti Színházban vendégként vezényel operaelőadásokat, úgy látja: az egész magyar operajátszás számára hátrányos, hogy a fővároson kívüli operajátszás "satnyul".
Ha a közönséget megkínálnák több operaelőadással, és nemcsak a könnyű műfajjal, akkor elfogadná a fajsúlyosabb kínálatot – vélekedett a karmester, hangsúlyozva: fontosnak tartja, hogy fölneveljék a közönségüket. Idén tavasszal például az iskolásoknak háromrészes koncertsorozatot adna.