Kolozsvári Magyar Opera Budapesten

Bemutató előadás és kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és IntézetbenLaskay Adrienn a nemrégiben EMKE díjjal kitüntetett karnagy, operatörténész: „A kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve ” című kötet szerzője az intézmény történetéről tartott vetítéssel egybekötött előadást. Az OSZMI Körtermében jelmezkiállítás is nyílt a Kolozsvári Opera jelmeztárából. Különleges darabokat válogatott Starmüller Katalin díszlet-jelmeztervező, de olyan munkafolyamatokkal is megismerkedhetünk, mint például, hogyan készül egy korhű honfoglalás-korabeli sisak. Az eseménysorozat szerves része az egyéni látásmódot képviselő Peltán András fotográfus operafotóiból rendezett kamara kiállítás az intézeti Vetítőben.

Kolozsvári Magyar OperaA kolozsvári Magyar Opera a kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el, amint Dehel Gábor rendező írja: ”A szakma a világ kíváncsi arra, hogyan játssza a kolozsvári Magyar Opera (a világ egyetlen kisebbségi zenés színháza) a nagysikerű »sláger operákat«, de feltételezem azt is, hogy mindenkit jobban érdekel, miként próbáljuk gazdagítani sajátosságunkkal, másságunkkal az egyetemes operajátszás kincsestárát, mit mondunk, üzenünk önmagunkról a világnak? Nyilvánvaló, hogy az e tájon élő, annyi történelmi fergeteget túlélő alkotóközösség művészi célkitűzései, taktikája, stratégiája sok tekintetben különbözik más operákétól, beleértve az anyaországi intézményeket is.”

„Előadásaikkal, számtalan vendégszereplésen szinte évente találkozik velük a budapesti közönség, éppen emiatt tartjuk fontosnak, hogy ezúttal egy másik oldaluk mutatkozhasson meg.” (Forrás: oszmi.hu)