Improvizációkurzus orgonistáknak

A Bécsben élő Kovács Róbert liturgikus orgonajáték- és improvizáció-mesterkurzust tart DebrecenbenKovács Róbert orgonaművész Debrecenben tanítKovács RóbertKovács Róbert 1976-ban született Zalaegerszegen. Zongorázni 5 évesen Bojtár Lászlónál Mohácson, orgonálni 11 éves korában Peskó Györgynél, Budapesten kezdett. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola orgona szakán Virágh Endre növendékeként 1994-ben 1. díjat nyert a Salgótarjáni Orgonafesztiválon. Tanulmányait a bécsi Zeneművészeti Főiskolán folytatta, itt egyházzene és orgona szakokon diplomázott 2000-ben, majd 2002-ben.

Több neves zenekarral (Wiener Symphoniker, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Bremer Kammerphilharmonie) és énekkarral lépett fel Bécsben a Musikvereinban, a Konzerthausban és több európai város koncerttermében. Többek között Franz Schmidt Das Buch mit sieben Siegeln (A hétpecsétes könyv) című oratóriumában szerepelt orgonistaként. 2009 decemberében ugyanezt a művet adja elő a Bécsi Filharmonikusokkal Nikolaus Harnoncourt vezénylete alatt a bécsi Musikvereinban.

Énekesként 4 éven át tagja volt a Wiener Kammerchornak (karigazgató: Johannes Prinz), korrepetítorként és orgonistaként több alkalommal dolgozott együtt az Arnold Schönberg Kórussal és annak vezetőjével, Erwin Ortnerrel.

1997 óta tagja a Wiener Choralscholának. Számos neves szólistával, illetve művésszel szerepelt hangversenyekben és zenei fesztiválokban, többek között Fabio Luisivel, Dennis Russel Daviesszel, Peter Planyavskyval, Hans Haselböckkel, Martin Haselböckkel, Klaus Maria Brandauerrel, a Wiener Sängerknabenekkel.

2001-től 2003-ig a Bécsi Érsekség egyházzenei előadójaként improvizációt és liturgikus orgonajátékot tanított, 2004-től 3 éven át a St. Florian-i Ágoston-Kanonokrendi apátság főorgonistája volt, ahol a világhírű Bruckner-orgona felelőseként évente 140-150 koncertet adott. 2008. szeptemberétől a bécsi Augustinerkirche kinevezett orgonistája.

Kovács Róbert számos díj birtokosa. 1998-ban a Bécsi Nemzetközi „Anton Heiller“ Improvizációs Verseny 2. díját kapta, 2000-ben az osztrák Kulturális Minisztérium ismerte el díjjal tevékenységét, 2006-ban Haarlemben 1. díjai nyert a Nemzetközi Improvizációs Versenyen. 2008-ban a Schlägl (Felső-Ausztria) Nemzetközi Improvizációs Verseny 1. díját és közönségdíját is elnyerte.

A kurzust három helyszíne a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar – Liszt terme, a Megtestesülés Temploma és a Bolyai utcai Református Templom lesz. Az előadások és előjátszások november 13-án és 14-én délelőtt 9-12-ig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében lesznek. A kurzusra kezdő és haladó orgonistákat, aktív és passzív résztvevőket is várnak. További információ a részvételről és jelentkezésről a www.kovacsszilard.lapunk.hu oldalon olvasható.

A művész november 15-én este 7 órától orgonahangversenyt ad a Debreceni Megtestesülés templomban, melyre a belépés díjtalan.