“A bár micvó jegyében”

13. alkalommal rendezik meg a Zsidó Nyári Fesztivált 2010. augusztus 26. és szeptember 6. között.XIII. Zsidó Nyári Fesztivál

Zsidó Nyári Fesztivál2010-ben a Zsidó Nyári Fesztivál szimbolikus évfordulóhoz érkezik, hiszen a zsidó hagyományok értelmében a fesztivál nagykorú lett. A fiúkat ebben a korban fogadja be a felnőtt közösség, ez vallási téren való önállóságban úgy nyilvánul meg, hogy a fiúkat nyilvánosan a Tóra elé szólítják. Ebből az alkalomból szokás bár micvó örömnapot, családi lakomát tartani. A modern istentiszteleteknél ez egy nagyon ünnepélyes szertartás, amelyet a szülők, rokonok, ismerősök által adott bár micvó ajándékkal is ünneppé avatnak.

A Dohány utcai zsinagógában hivatalosan augusztus 29-én Bár micvó örömünneppel kezdődik a XIII. Zsidó Nyári Fesztivál, amelyen Shai Abramson izraeli kántor mellett visszatérő vendégek Fekete László és Sándor György kántorok, akikhez a Judrom Klezmer Gipsy Band valamint Balogh Ferenc csatlakozik vendégként.

Idei újdonságként jelentkezik a fesztivál nulladik napi koncertje. Augusztus 26-án a Dohány utcai zsinagógában balkáni, zsidó és cigány népzenéből összeállított programmal először lép fel az egyik legnépszerűbb világzenét játszó együttes, a Boban Markovics Orkestar. A Csodagyereknek számító Marko Markovic ma a kontinens legnépszerűbb rézfúvósa, apjával közös muzsikálásuk igazi zenei különlegességnek számít. Minden jel arra utal, zsúfolt házra számíthatnak kivételes hangzású, magas hőfokot ígérő koncertjükön.

Augusztus 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban László Boldizsár, a Cotton Club Singers egykori alapítója, meghatározó frontembere több szempontból is meghatározó, izgalmas programmal várja a különleges zenei élmények kedvelőit. Régi partnereivel, Kozma Orsival és Szűcs Gabival egy hamisítatlan szvinges-cotton clubbos estén a XX. század könnyűzenéjének 13 zsidó szerzője – többek között Cole Porter, Glenn Miller, John Kander és Fred Ebb – dalait viszik színre.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban első alkalommal rendeznek életmű koncert sorozatot. Az egyik legnépszerűbb magyar előadó-zeneszerző, Dés László alkotóművészi pályája olyan gazdag, hogy műveinek csak a teljesség igénye nélkül lehet teret adni. Olyan előadók tolmácsolásában hangzanak fel szerzeményei, mint Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági és Póka Angéla. A sorozat egyik különleges estje lesz a Szó és zene című koncert, amelyen a magyar irodalom legkiemelkedőbb alkotói, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból, amelyekre Dés László, Dés András és Barcza Horváth József fog improvizálni.

Dés László koncertsorozatának „Ennyi a dal” című estjén, szeptember 1-jén a sztárvendég Snétberger Ferenc lesz, valamint Oláh Ibolya és Szalóki Ági csatlakozik néhány dal erejéig a különleges programhoz. A Dés László koncertek záróakkordja, a Valahol Európában című musical lesz szeptember 4-én a Dohány utcai zsinagógában.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Dés koncertek mellett a fesztivál további kiemelkedő eseménye Csákányi Eszter Kurt Weill és Bertold Brecht estje. A magas színvonalú zenei és színházi élményt ígérő koncerten zongorán közreműködik Darvas Ferenc, harmonikán pedig Ernyei László játszik.

Hernádi Judit „Több mint koncert” című önálló estjén – a Good Afternoon zenekarral közösen – gyönyörű szerelmes dalokat, bluesokat, örökzöldeket ad elő. Estje vendége lesz Pálinkás Gergely zenekarvezető mellett Heilig Gábor.

Augusztus 30-án a 100 Tagú Cigányzenekar zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból, operettjeiből és filmzenéiből ad felejthetetlennek ígérkező koncertet. Az összeállítás címe: „Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország!”. Ez a dallam – amely a Hamburgi menyasszony című operett egyik betétdala – Bartók Bélának köszönhetően vált világhírűvé, hiszen Concertójában a honvágy motívumaként hangzik fel.

Augusztus 31-én Falusi Mariann és Kálmán Péter operaénekes előadásában Gershwin és Bernstein művei hangzanak fel a Dohány utcai zsinagógában. A koncert vendége a Honvéd Férfikar lesz, közreműködik a Sárik Péter Trió és Szirtes Edina Mókus vonósnégyese.

Szeptember 2-án a Budapest Ragtime Band Chaplin és a muzsika címmel, Chaplin világhírű zenéit ötvözi a hagyományos ragtime slágerekkel, a koncert vendége Szacsvay László színművész.

A külföldi vendégművészek közül kiemelkedik a tengerentúlon milliós rajongó táborral rendelkező ortodox rapper és reggae énekes Matisyahu, aki szeptember 5-én ad először koncertet Budapesten,- sőt Europában is – először, a Syma Csarnokban.

Az igényes kamarazenei programokat gazdagítja az izraeli Tafillalt Ensemble, akik a világhírű magyar zeneszerző, André Hajdú The Floating Tower/Lebegő torony című ciklusából adnak koncertet. A héber imádság és dal gyökereit kutatja három fiatal, újító szellemű izraeli zeneszerző és előadó. Legősibb és egyben legmodernebb értelmezésükben megkísérlik egyrészről a változó élethez, másrészről az egyénhez igazítani azokat.

Idén is fellép a tavaly nagy sikert aratott fiatal izraeli származású csellóművész, Gavriel Lipkind, aki idén a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarával ad közös koncertet, amelynek egyik különlegessége Ezio Bosso Mózes című műve magyarországi ősbemutató lesz. Emellett Bruch, Schumann és Csajkovszkij művei szerepelnek programjukban.

A Rumbach utcai zsinagógában Kárászy Szilvia Kabbala és a művészet címmel ad koncertet, és vendégei rendhagyó estén beszélnek, zenélnek, énekelnek a kabbala és a művészetek kapcsolatáról. „A Kabbala az emberhez legközelebbi tudomány. A Kabbala Bölcselete azt beszéli el nekünk, hogy az ember mi végett létezik, mi végett született, miért él, mi az életének az értelme, honnan jön és merre halad azt követően, hogy ebben a világban befejezi az életét és az útját.”

Polgár Judit zongoraművész és Barbara Fuchs svájci énekesnő előadásában Viktor Ullmann, Mahler és Alban Berg műveiből összeállított dalestet hallhatnak szeptember 1-jén.
A fiatal szoprán énekesnő egyaránt elismert hazájában és külföldön. Visszatérő vendége Németország legrangosabb operaházainak és a világhírű Salzburgi Fesztiválon Richard Strauss Ariadnéjában Zerbinetta szerepéért elnyerte Salzburg Városának egyik legrangosabb kulturális elismerését. Zongoraművész partnere neve talán sokak számára ismerősen csenghet, hiszen Polgár Judit nemzetközi hírű basszistánk, Polgár László lánya, – aki Irwin Gage és Hartmut Höll tanítványaként 2005-ben diplomázott, – első alkalommal kapott meghívást, hogy gazdagítsa a Zsidó Nyári Fesztivál fiatal, tehetséges művészeinek sorát.

Szeptember 5-én 17 órakor a Magyar Állami Operaház művészei Papageno és a többiek címmel ad koncertet kezdő, haladó és megszállott operarajongóknak Mozart, Verdi, Saint-Saens, Puccini és Bizet műveiből. A szólisták Fodor Beatrix, Hábetler András, Szvétek László és Wiedemann Bernadett lesznek. Zongorán közreműködik Szennai Kálmán.

A fesztiválon a zenei programok mellett a tánc, az irodalom, a képzőművészet és a film is helyet kap. További részletek a Zsidó Nyári Fesztivál honlapján olvasható. (ZSNYF)