Örömhír Afrika Hangjával

Mbaye Ndiaye szenegáli művész az Anima Együttes karácsonyi gospel koncertjén Nagykanizsán

Mbaye Ndiaye szenegáli művész az Anima Együttes karácsonyi gospel koncertjén

Világhírű, jól ismert gospel dalok – O, happy day, Go down, Moses, It’s me, oh Lord stb. – szerepelnek az Anima Kórus és Zenekar, Anima Gospel Singers & Band, Anima Kids, Bonczók Norbert énekes és a fellépő művészek, Andelic Jonathan gospel specialista valamint Mbaye Ndiaye zenész, énekes, koreográfus koncertjén. (Karnagy: Kollonay Krisztina, Művészeti vezető: Kollonay Zoltán)

Mbaye Ndiaye hét évig volt tagja a Szenegáli Nemzeti Színháznak. Turnézott Európában, Amerikában és Ázsiában. A koncerten egy csodálatos eredeti szenegáli dalt hallhat a közönség a teljes kórus és zenekar kíséretével. Az afrikai művész vezetésével és szólójával hallható lesz egy igazi afrikai dobshow is.

Andelic Jonathan gospel specialistáról Phil Edwards, a nyugat Floridai Assemblies of God pásztora mondta, hogy nagy elhívás előtt áll. Bonczók Norbert, az együttes frontembere énekel az együttes élén, aki együtt énekelt egy színpadon Bobby McFerrin-nel, akinek Lady Gaga managere állva tapsolta meg előadását.

A tradicionális afro-amerikai gospelt csak kevesen művelik. Az Anima Együttes lélektől lélekig, szívből, határtalan áradással adja át érzéseit, a gospel zenét, mely a műfaj sajátossága.

A gospel szó evangéliumot, jó hírt, örömhírt jelent. Az amerikai vallásos dal a néger spirituálékból fejlődött ki, de attól élénkebb és ritmizáltabb lüktetésű. Gyakran blues és jazz elemekből táplálkozik. Szólista, kórus, és zenekar adja elő taps, mozgás és hangszerek kíséretével. Boldog, örömteli, felfokozott életérzés, felszabadult érzelmi töltéssel, szavakon túli áradással. A gospel gyakran hangzik fel nemcsak templomokban, hanem hangversenytermekben is. A nemzetközi popzene meghatározó előadói is sokat merítenek e stílus hagyományaiból.