Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Még lehet jelentkezni az V. Régizene Nyári Egyetem mesterkurzusaira, melyek július 9. és 14. között délelőttönként zajlanak majd a fesztivál keretében.Még lehet jelentkezni az V. Régizene Nyári Egyetem mesterkurzusaira

A már több mint három évtizedes múltra visszatekintő Csíkszeredai Régizene Fesztivál idén július 8-án nyitja kapuit, melynek keretében számos helyszínen igazi nemzetközi zenei csemegének lehetünk részesei.
Az utóbbi években a szervezők – a Hargita Megyei Kulturális Központ, a megyei tanács és a városi önkormányzat – európai rangúvá emelték a rendezvényt.Csíkszereda ezzel a fesztivállal évről évre nem csak hogy egy olyan kulturális programajánlattal van jelen a térségben, amelyre odafigyelnek a székelyföldi magyar emberek, hanem Románia több térségéből is idejönnek emberek erre az egyetlen igazán világhírnevű régizene fesztiválra.
Még lehet jelentkezni az V. Régizene Nyári Egyetem mesterkurzusaira, melyek  július 9. és 14. között délelőttönként zajlanak majd a fesztivál keretében.

Mesterkurzusok:
•    barokk hegedű – Ulrike Titze (Németország)
•    barokk oboa – Guido Titze (Németország)
•    viola da gamba és basso continuo – Ilse L. Herbert (Kolozsvár)
•    ének – Ramona Eremia (Kolozsvár)
•    furulya és fuvola – Széplaki Zoltán (Magyarország)
•    reneszánsz és barokk táncok – Kovács Gábor (Magyarország)
•    ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés – Kasza Roland (Magyarország).  Közreműködik: Sudár Balázs (Magyarország)
•    csembaló – Fülöp Mária (Sepsiszentgyörgy)
Minden résztvevő reneszánsz együttes mesterkurzuson vehet részt Csörsz Rumen István (Magyarország) és közös tánckurzuson Szabó Anikó (Kolozsvár) vezetésével.

Előadást tart:
Adrian Rovatkay (Németország): A dulciántól a barokk fagottig
Elena Maria Şorban (Kolozsvár): Hangnem-expresszivitás a barokk  zenében – Mattheson, 1713

Csembalón kísér: Paul Cristian (Brassó), Amalia Goje, Csengeri Kostyák Zsuzsa (Kolozsvár). Közreműködik: Elena Maria Şorban, Hanke Katalin (Brassó).
A kurzushallgatók részt vehetnek a Régizene Fesztivál ingyenes koncertjein.