Indul a VIII. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus

A különböző korosztályú, magyar és a környező országokból érkező résztvevők zongora, orgona, hegedű, gordonka, furulya, fuvola, klarinét, fagott, trombita, oboa és ütős hangszeres, gitár, magánének és táncművészeti kurzusokon vesznek részt.A Szegedi Tudományegyetem ad helyet a zeneművészeti képzésnek.

A július 6-a és 14-e között megrendezésre kerülő zene, és tánc-művészeti képzésen közel száz jelentkező vesz részt idén: a hazai és környező országok zeneművelői között három nagyszalontai fiatal is helyet kapott, Böjte Csaba atya alapítványán keresztül.

A több mint tíz hangszeres (zongora, orgona, hegedű, gordonka, furulya, fuvola, klarinét, fagott, trombita, oboa és ütős hangszerek, gitár) – kurzus mellett két magánénekkurzus is lesz, Marton Éva Kossuth-díjas és Temesi Mária Liszt-díjas énekművésszel, illetve idén először bevezetik a mozgásművészeti mesterkurzust is.

Az említett oktatókon kívül Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, Maczák János Weiner-díjas klarinétművész és Boros József trombitaművész tart képzéseket.

Szegedi Művészeti AkadémiaA kurzusokhoz kapcsolódó nyilvános koncertek helyszínei a kar Fricsay Ferenc Hangversenyterme (itt lesz péntek este a nyitókoncert), a Reök-palota, a szegedi zsinagóga, a Móra Ferenc Múzeum díszterme, a Minorita Templomkert, a Bálint Sándor
Emlékház
és a szegedi vár lesznek. Emellett a főiskolai hangversenyteremben minden délután koncerteznek a hallgatók.

(fotó:music.u-szeged.hu)

A programhoz kötődik a IV. Szegedi Kortárszenei Verseny, melynek célja a kortárs magyar zene népszerűsítése, anyaga pedig 1945 utáni maximum 12 perces magyar szóló- vagy kamaraművek előadása. A versenyre azok nevezhetnek, akik résztvesznek a VIII. Szegedi Művészeti Akadémián vagy az akkreditált továbbképzésen.

A megmérettetésre 2012.július 8-án vasárnap 18 óráig lehet jelentkezni, a verseny zsűri elnöke:
Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző. A zsűri tagjai: Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, Érdemes Művész,
Maczák János Weiner-díjas klarinétművész.