Fesztivállal ünneplik Kodály Zoltánt Kecskeméten

Kodály Zoltán 130 évvel ezelőtt, 1892 december 16-án született. Szülővárosa, Kecskemét, 10 millió forintos költségvetésből gazdálkodva rendezi meg a róla elnevezett, és születésnapja köré felépített Kodály Művészeti Fesztivált.A 130 évvel ezelőtt született zeneszerzőre emlékeznek szülővárosában a programsorozattalA Kodály Művészeti Fesztiválon a Kecskeméti Kulturális Központ, a Kodály Iskola, a Kodály Intézet, a Református Újkollégium, a Piarista Gimnázium, az Evangélikus Templom, és a Szórakaténusz Játékműhely ad helyet az előadásoknak. Az M. Bodon Pál Kamarazenekar és a Kecskemét Táncegyüttes Kodály kántálásainak különleges hangulata eljut a város iskoláiba és óvodáiba, a szabadtéri helyszíneken pedig a vasútállomástól a Főtérig.

Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Bak Lajos, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója szerint a fesztivál fő üzenete: minél több lehetőséget adni ezen értékek megismerésére – így követni méltó utódként azt az utat, amelyet Kodály szavai kijelöltek: „Legyen a zene mindenkié”. Elsődleges szempont, hogy a hétköznapokat szintén „ünnepnek” tekintsék az itt élők; a Kecskemétre látogatók pedig mindig találjanak színvonalas programot. A 2012-es palettába méltón illeszkedik a Kodály Művészeti Fesztivál, amelyet Kecskemét Önkormányzata ez alkalommal is jelentős összeggel támogat. A komolyzene kedvelői ismét olyan előadásokat láthatnak, ahol virtuóz előadóművészek, énekkarok, zenekarok és táncegyüttesek tisztelegnek a város híres szülötte, Kodály Zoltán emléke előtt – emelték ki.
 
Az ünnepi záróhangversenyt december 16-án rendezik az Erdei Ferenc Kulturális Központban, melyen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar ad ünnepi koncertet Erdei Péter vezényletével. Ezen elhangzik az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Cantus Nobilis és a Kodály Intézet Vegyeskara közreműködésével Kodály Zoltán két kompozíciója, a Páva variációk és a Budavári Te Deum.

(Forrás: kecskemét .hu)