Hetedszer lesz Eurochorus júliusban Toulouse-ban

A következő, 2013 nyarán megrendezésre kerülő 7. Eurochorus témája: A szláv lélek mélységeiben. A szervezők Sztravinszkij Zsoltárszimfóniáját, illetve Csajkovszkij Aranyszájú Szent János Liturgiájának (Liturgy of Saint John Chrysostom) részleteit választották.A 2013 nyarán megrendezésre kerülő 7. Eurochorus témája: A szláv lélek mélységeiben

2009-ben már ugyanebben a témakörben Rachmaninov művein keresztül ismerkedhettek a résztvevők az orosz ortodox zenével. 2013-ban Igor Mikhaïlevskiy és Audrey Pévrier karmesterek vezényletével két olyan zeneszerző művei lesznek műsoron, akik szinte teljesen ellentétei egymásnak – a szervezők Sztravinszkij Zsoltárszimfóniáját, illetve Csajkovszkij Aranyszájú Szent János Liturgiájának (Liturgy of Saint John Chrysostom) részleteit választották. A 10 napos kurzus végén – melyet 2013. július 12. és 21. között tartanak majd – 2013. július 20-án és 21-én két koncerten adják elő ezeket a műveket.

A rendezőknek az a célja ennek a kurzusnak a megszervezésével, hogy Európa minden tájáról összegyűljön 120-150 amatőr énekes különböző nyelvi és kulturális háttérrel, akik ezt a tíz napot együtt élve, közös munkával töltik el. Így lehetőségük lesz megosztani és kicserélni egymással rengeteg, közös zenei örökségből származó zenei tapasztalataikat egy közös közvetítő közegen, az éneklésen keresztül. A projekt segítségével nem csak a nagyközönséggel szeretnék felfedeztetni ezeket a műveket, de a különböző nemzetek csoportjait is szeretnék jobban megismertetni egymással. Szeretnék elősegíteni Toulouse-ban egy európai tér kialakítását a kóruséneklés számára.

Ebben az évben újból szerveznek kurzust gyermekkarok számára is François Terrieux irányításával. Ez is „keleti határok felé néző” projekt lesz népszerű és míves magyar, cseh és lengyel művek francia nyelvű előadásával, melyeket olyan nagyszerű zeneszerzők komponáltak, mint Bartók, Kodály, Martinu és Lutoslawski.

A szórólapok és a jelentkezési lapok letölthetőek az Eurochorus honlapjáról. A regisztráció már elkezdődött. A 2013-as szekcióra vonatkozó részletes információk megtalálhatók a  www.eurochorus.org (négy nyelven is olvasható) honlapon ugyanúgy, mint a http://eurochorus.over-blog.com blog oldalon.