Új karnagy a Budapesti Filharmóniai Társaság élén

Pinchas Steinberg világhírű izraeli karmestert választotta meg elnök-karnagyának a Budapesti Filharmóniai Társaság Erkel Ferenc alapította zenekara, amely operaházi muzsikusokból áll.Pinchas Steinberg lett a Budapesti Filharmóniai Társaság elnök-karnagya

A zenekar jelenlegi elnök-karnagyának, Győriványi Ráth Györgynek a megbízatása egy év múlva lejár. Pinchas Steinberg tavaly beugrással vezényelte a zenekart, ennek alapján esett rá a választás. Tisztségét 2014 februárjától tölti majd be. A hangversenyek mellett operákat is dirigál a 2013-14-es évadtól.

Pinchas Steinberg a nemzetközi opera- és koncertrepertoár legigényesebb és legnehezebben interpretálható műveinek egyik kiemelkedő tolmácsolója. 1945-ben született New Yorkban, zenei tanulmányait az Egyesült Államokban és Berlinben folytatta, ahol dirigensként 1974-ben lépett először a nagyközönség elé. Azóta vezényelte Európa csaknem összes jelentős szimfonikus zenekarát, és visszatérő vendégművészként lépett pulpitusra a legnevesebb operaházakban – a Covent Gardenben, a párizsi és a müncheni operában. 2010-ben debütált a milánói Scalában, ahol egy három koncertből álló szériát dirigált.

Clevelandi debütálása óta az amerikai zenei színpadok gyakori vendége. Hét éven át volt a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója. Az osztrák fővárosban 2012-ben sikerrel vezényelte Giordano művét, az Andrea Chéniert, majd Helsinkiben Wagner Parsifalját, Rómában pedig Puccini klasszikusát, a Pillangókisasszonyt. A következő időszakban Budapest mellett Róma, Cincinatti, Sydney, Moszkva és Amszterdam zenei színpadai várják.

Steinberg legközelebb márciusban látogat Budapestre.

(Forrás: Magyar Állami Operaház, MTI)