XIII. Országos Zongoraverseny Sára Jenő emlékére

Sára Jenő meghatározó egyénisége volt az 1977-ben indult Országos Zeneiskolai Zongoraverseny létrejöttének. Az előkészületekhez, a verseny lebonyolításához megfelelő segítő partnerekkel, országos szaktekintélyekkel elsőként állt a verseny mellé.Március 22-24. között rendezik meg a versenyt Nyíregyházán

Sára Jenő 1964-ben végzett Pécsett a Zeneművészeti Főiskolán, majd 20 éven át a Nyíregyházi Zeneiskola zongoratanára volt. 1984-től a Nyíregyházi Művészeti Szakiskola zongoratanára, mely intézmény megalapításában is része volt. Szakmai tudásával, gyermekszeretetével a zeneművészetbe vetett nagyfokú hivatástudatával gazdagította az iskola és Nyíregyháza város zenei életét. Több növendéke országos és nemzetközi versenyek díjazottja volt.

2013. március 22-én, pénteken délelőtt rendezik az ünnepélyes megnyitót és koncertet a Vikár Sándor Zeneiskola hangversenytermében, ahol a verseny résztvevőit Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszönti, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere pedig megnyitja a versenyt. A koncerten – melyen Liszt és Brahms művek hangzanak el – közreműködnek a Vikár Sándor Zeneiskola volt növendékei, az előző országos zongoraversenyek díjazottjai: Obbágy Márta, Horányi Tamás, valamint Sára Jenő egykori növendéke, Anducska  Katalin zongoraművész.

A versenyen az ország közel negyven városa zeneoktatási intézményeinek kb. hetven növendéke vesz részt – azok, akik az iskolai és a területi válogatók után bekerültek az országos döntőbe, ahol a zsűri a négy korcsoport helyezései mellett Nagydíjat is kiad.

A díjkiosztó ünnepélyt és a gálahangversenyt 2013. március 24-én délelőtt 10 órakor rendezik majd meg.