Ének és historikus tánc kurzusok a Régi Zenei Napokon

A fertődi Esterházy-kastély ad otthont a mesterkurzusoknakA fertődi Esterházy-kastély ad otthont a mesterkurzusoknak

Ének kurzus – NANCY ARGENTA és INGRID ATTROT (Kanada)

A kurzus nyelve: angol
A kurzus anyaga:  Oratórium-, opera- és kantáta-áriák, dalok (Bach, Händel, Haydn, Mozart, Schubert)

Nancy Argenta-t három évszázadot felölelő repertoárjával nem csak korunk elsőszámú Handel szopránjaként tartják számon, hanem olyan különböző zeneszerzők előadójaként is, mint Mozart, Schubert, Mahler vagy Schoenberg. Számos karmesterrel dolgozott együtt, mint pl. Ozawa, Gardiner, Davis, Blomstedt, Pinnock, Hogwood és Norrington. Énekelt a Philharmonia Orchestrával, a Bostoni Szimfonikusokkal, a Birminghami Szimfonikus Zenekarral, a lipcsei Gewandhaus-szal és a torontói, montreáli és sydney-i szimfonikusokkal is. Nagyhírű fesztiválok fellépő művésze, szerepelt operákban, hangversenyeken és szólóesteken pl. az Aix-en-Provance-i, salzburgi, vagy a Mostly Mozart ill. a BBC Proms fesztiválokon. Több mint 50 felvételt tartalmazó diszkográfiájában találkozhatunk Bach János-passiójával, h-moll miséjével, Magnificatjával és Karácsonyi Oratóriumával (Gardiner). Ezen kívül Purcell Arthur királya (Pinnock), Mozart Requiemje, Varázsfuvolája és Don Giovannija (Norrington) is szerepel a listán. Az EMI Virgin Solo Artist sorozatában Schubert dalokat, Scarlatti kantátáit, két Bach szóló-kantáta CD-t és két Purcell dalsorozat felvételét készítette el, melyek közül az O Solitude-ért Classic CD Awarddal díjazták. A valamennyi korszak énekrepertoárja iránt elkötelezett Nancy Argenta a világ minden táján ad szólóesteket csembaló, fortepiano vagy modern zongora kísérettel. 1986 óta magántanár, 1994 és 2003 között a londoni Guildhall School of Music and Drama professzora volt, továbbá Németországban, Japánban, Izraelben, Angliában, Spanyolországban és Kanadában is tanított. A Nyugat-ontariói Egyetem Zeneművészi BA képzését vezeti, és Dr. Meribeth Bunch-csal felsőfokú pedagógiát is oktat. A Nelson Courses for Singers művészeti társigazgatója . Tanári küldetése átadni diákjainak a szabad és természetes hangzás technikáját, illetve a szöveg és zene egységes és érzelemteljes előadásmódját.

Ingrid Attrot, a „rendkívüli színpadi érzékenységgel és zenei intelligenciával” megáldott szoprán a Londoni Szimfonikus Zenekarral, Birmingham Város Szimfonikus Zenekarával, a Montreáli Szimfonikusokkal és a Los Angeles-i Kamarazenekarral lépett fel Dutoit, Marriner, Willcocks és Pinnock karmesterek irányítása alatt. Richard Hickox karmesterrel folytatott együttműködése során az alábbi operákat énekelte: Britten: Háborús Requiem, és Peter Grimes, Beethoven: Fidelio. Dolgozott az Angol Nemzeti Opera (A csavar fordul egyet), az Észak-írországi Opera (Don Giovanni) és a Pacific Opera társulatával (Nabucco és Così fan tutte).

2013-ban harmadik alkalommal tanítanak a Régi Zenei Napok keretében.

Historikus táncok – SZÉLL RITA (Magyarország)

A kurzus nyelve: magyar, német, angol

A/ Kurzus (csoportbontással)
 Haladóknak: Louis Guillaume Pécour: La Nouvelle Bourgogne (forme composite), 1707
    Raoul Auger Feuillet: Sarabande pour une Femme (Pascal Colasse: Polixène et Pirrhus)
 Kezdőknek: Reneszánsz és barokk tánctípusok

B/ kurzus (az egyéb kurzusok résztvevői számára): Historikus tánctípusok

Széll Rita tánctörténész, reneszánsz és barokk táncspecialista, az Arbeau Historikus Táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa, csembalóművész, 1988-tól a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2001-től a Magyar Táncművészeti Főiskola oktatója. Első diplomáját 1982–ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneakadémián mint karvezető és zeneelmélet–tanár, majd a bécsi Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatójaként 1985–ben csembalóművészi oklevelet szerzett. Posztgraduális historikus tánctanulmányait Ausztriában, Német–, Francia– és Olaszországban végezte. Önálló kutatásait 1985–ben kezdte, amikor megalapította az Arbeau Historikus Táncegyüttest, amely a reneszánsz és barokk táncművészet professzionális tolmácsolója. Számos koncert és fesztiválszereplés mellett munkássága kiemelkedő jelentőségű a historikus táncok magyarországi megismertetésében és elterjesztésében. Kiterjedt oktatói tevékenységet folytat, országos továbbképzések vezetője, egyetemek, fesztiválok vendégtanára. Régi táncok iskolája című könyvét 2001-ben a Nemzeti Tankönyvkiadó jelentette meg.

További információkért látogasson el a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. honlapjára.