Fugato Orchestra

Város: Budapest
Év: 2000
Alapító: Alpár Balázs
Vezető: Alpár Balázs
Telefonszám: +36 (1) 319 55 68
Mobiltelefonszám: +36 (20) 477 56 83
Fax: +36 (1) 319 55 68
E-mail: fugato@fugato.org
Cím: 1112 Budapest, Vadon utca 19.
Az együttes 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy komolyzenei értékeket közvetítsen a könnyűzenén keresztül, illetve hogy a kizárólag komolyzenében gondolkodók számára ablakot nyisson az igényes könnyű műfajok felé.
Tagjai nagyrészt a Budapesti Zeneakadémia egykori és jelenlegi hallgatói.

A hangszerelést a szimfonikus hangszerek dobbal és szintetizátorral való társítása teszi egyedivé, amely lehetőséget teremt a komoly- és könnyűzene elemienek ötvözésére.

A fugato elnevezés nem csak a régizenéhez (középkor, barokk) való vonzódásunkat fejezi ki, de a darabok gondos megszerkesztettségére, kidolgozottságára is utal, s ez a könnyűzenei számokra egyaránt érvényes. (A komolyzenéből átörökített “fuga” ill. “fugato” szerkesztésmód a rockhoz közel álló darabokban is gyakran megjelenik.)

A repertoárt számos műfaj és stílus színesíti. A szerzemények között éppúgy találunk komolyabb, szimfonikus műveket, mint jazzes, rockos darabokat, középkori stílusgyakorlatokat, vagy szintetizátoros fantáziákat.

A Fugato vezetője és zeneszerzője Alpár Balázs, a Zeneakadémi zeneszerzés tanszakának hallgatója. Műfajokat ötvöző szerzeményeiben – a néha könnyed hangvétel mellett is – a komolyzenei igényesség megőrzésére törekszik, amely főképp ritmikai és harmóniai sokszínűséget, a szólamok gondos kidolgozottságát, hangulati, érzelmi ívek zenei kirajzolását jelenti.