Vivica Genaux és Simone Kermes – Barokk dívák párbaja

 A késő barokk éra dívapárbajainak világát elevenítik fel az itáliai operairodalom első aranykorának ünnepelt előadói, Simone Kermes és Vivica Genaux a Cappella Gabetta barokk zenei együttes kíséretében december 1-jén a Művészetek Palotájában (Müpa).

Vivica Genaux Simone Kermes66720141129090402A barokk kor énekesei szívesen szálltak “ringbe”, hogy a közönség eldönthesse, kié a díszesebb koloratúra, a nagyobb hangterjedelem, ki tud magasabb és mélyebb vagy egy levegőre több hangot elénekelni. Az első opera megszületése új fejezetet nyitott az európai zenében, olyannyira, hogy a késő barokk Itáliában már nagyon népszerűek voltak a műfaj által megteremtett korabeli szupersztárok, a dívák zenés “párbajai”, a komponisták pedig egyre nehezebb, elénekelhetetlennek hitt áriákat írtak számukra – emlékeztet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Művészetek Palotája.

Ezt a nemes hagyományt eleveníti fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hallható “hang-verseny”, felidézve két 18. századi “szupersztár”, Faustina Bordoni és Francesca Cuzzoni versengését.

A Müpa közleménye szerint az estén a stílus ma élő két legnagyobbja áll színpadra: Simone Kermes Németországban tökéletesítette tudását, Vivica Genaux pedig Alaszkából indult világhódító útjára.

A nadrágszerepekben is egyre gyakrabban fellépő, jelenleg Velencében élő Genaux nem csupán Grammy-jelöléssel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy olyan együttesek gyakori vendége, mint a Complesso Barocco, olyan házak hívják rendszeresen énekelni, mint a Metropolitan Opera, és olyan művészekkel látható a színpadon, mint René Jacobs.

Német kihívója hasonlóképp elismert tehetség: Simone Kermes fellépett már egyebek mellett a párizsi Théatre des Champs-Élysées-ben, a stuttgarti Staatsoperben és a bonni operaházban, és 2011-ben megnyerte az Echo Klassik díját az Év énekese kategóriában. Virtuóz temperamentumához leginkább a barokk és korai klasszikus áriák illenek.

A zenei kíséretet a neves csellista, a Müpában nemrég nagy sikert aratott Sol Gabetta és bátyja által alapított, a kor zenéjére specializálódott, historikus hangszereken játszó együttese adja. A produkció együttműködésük újabb gyümölcse, hiszen a Faustina Bordoni emlékének szentelt, nagy sikert aratott lemezét is Vivica Genaux közreműködésével vette fel a Cappella Gabetta.
(Forrás: MTI)