Armel Operaverseny – 2015

Az Armel Operaverseny idén újra versenybe szólítja a vállalkozó szellemű operaénekeseket. 

A XXI. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azok jelentkezését várják, akik úgy gondolják, hogy nemcsak kiváló operaénekesek, hanem a színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek. A verseny győztesei ebben az évben a 2016-os operaprodukciók főszerepeire kapnak felkérést, öt ország operaházában öt különleges operaprodukció főszerepeiért szállhatnak versenybe. Korhatár nélkül jelentkezhetnek. A verseny kétfordulós.

Az első fordulót Párizsban és Budapesten rendezik meg két különböző időpontban. A zsűri elnöke mindkét helyszínen Vajda Gergely – karmester, zeneszerző.

A második fordulót Budapesten rendezik, 2015. június 5-én, ekkor a produkciók rendezői és az operaházak képviselői (igazgatók, zenei vezetők, művészeti vezetők, karmesterek stb.) választják ki a győzteseket, vagyis azokat, akik az egyes versenyprodukciók főszereplői lesznek.

A győztes versenyzők szerepet kapnak a következő 2016-os produkciók valamelyikének főszerepei közül:

ASTOR PIAZZOLLA: MARIA DE BUENOS AIRES

(Theater Orchester Biel Solothurn. Biel, Svájc)

EÖTVÖS PÉTER: SENZA SANGUE

(Opéra Théâtre d’Avignon. Avignon, Franciaország)

HANS WERNER HENZE: ELEGY FOR YOUNG LOVERS

(Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Budapest, Magyarország)

BRUNO COLI: THE ANGEL OF THE ODD

(Teatro Verdi di Pisa. Pisa, Olaszország)

PETER MAXWELL DAVIES: THE LIGHTHOUSE

(Nederlandse Reisopera. Enschede, Hollandia)

A kiválasztott versenyzők szerződést kapnak a fenti produkciók egyikére, tehát részt vesznek a készülő előadás próbafolyamatában és az azt követő előadáson. Előadásokért honoráriumot kapnak, ezen felül az utazás és szállás költségei is biztosítva lesznek számukra. Az elkészült produkciók a fenti színházakban lezajlott előadások után az Armel Operafesztiválon kerülnek bemutatásra.

A versenyről bővebb információt talál a szervező honlapján.