1% – Támogassa munkánkat az SZJA 1% felajánlásával

Kérjük, ebben az évben is, vagy idén először támogassa a Magyar Zeneművészeti Alapítvány munkáját a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával.

 

Adószámunk: 18187647-1-42

 

Felajánlásával hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Zeneművészeti Alapítvány gondozásában megjelenő Operavilág és MusiciansWho.hu oldalak a jövőben is megjelenhessenek. Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni a személyi jövedelemadó felajánlásának menetével, kérjük olvassa el összefoglalónkat, hogy a felajánlása szabályos legyen, és célba érjen.

Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1%-át?

Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az Adóhatóságnak, vagy részletfizetési, fizetési halasztási engedélye van a Nemzeti Adó és Vámhivataltól.

Meddig és hogyan lehet beküldeni a rendelkező nyilatkozatokat?

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. Tv. 5. § (1) bek. alapján a magánszemély számára az alábbi lehetőségek adottak:

  1. Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolva 2015. május 10-ig a bevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás Egysza lapjának kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve a munkáltatónak átadva; vagy
  2. A különálló rendelkezési nyilatkozatát önállóan 2015. május 20-ig egy lezárt, adóazonosító adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen, vagy elektronikus úton is eljuttathatja az adóhatósághoz. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány.

Figyelem, ha május 20-a után küldi be a rendelkező nyilatkozatot, az nem lesz érvényes!

Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?

A magánszemély nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról valamely, – az 1996. évi CXXVI. Törvényben meghatározott – szervezet javára. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát, és tartalmazhatja (de nem kötelező!) a szervezet nevét is. Csak egy civil szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni, és a befizetett adó 1%-áról csak teljes egészében lehet rendelkezni.

Az egyházakkal és a kiemelt költségvetési irányzattal kapcsolatosan külön, a befizetett adó további 1%-ának tekintetében lehet nyilatkozni. Az adófizető azonban összesen két külön nyilatkozatot tehet, egy civil szervezet (vagy a törvényben nevesített további szervezetek) és egy egyház/kiemelt költségvetési előirányzat javára (1+1%). A NAV-nak megküldött nyilatkozat tartalma adótitoknak minősül, amelyet a NAV öt évig tárol.

Kíváncsi mekkora személyi jövedelem adójának egy százaléka, mekkora összeget ajánlhat fel?

Adja meg havi bruttó jövedelmét, éves adóalap csökkentő összegét és számolja ki adójának egy százalékát 2015-ös jogszabályok alapján itt!

A Magyar Zeneművészeti alapítványnak minden forint számít, köszönjük, ha felajánlásával támogatja munkánkat. Köszönjük, ha megosztja ismerőseivel felhívásunkat!

A MusciansWho csapata