A XXI. Young Virtuoso Nemzetközi Versenyen Miranda Liu nyerte el a fődíjat

A Zeneakadémia hegedűszakos hallgatója, Miranda Liu a zágrábi XXI. Young Virtuoso Nemzetközi Versenyen az első díj és a különdíj mellett elnyerte a verseny fődíját is. A Zeneakadémia Előkészítő Tagozatán tanuló Tóth Kristóf – tanára Kokas Katalin – is elhozta korcsoportjának első helyezését. Miranda Liu tanárával, Perényi Eszterrel Fürth Livia beszélgetett.

Perényi Eszter hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára elmondta, hogy a III. BA hegedű szakra járó 18 éves Miranda Liu jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban Bartók Hegedűversenyével koncertezik, ezért vállalta, hogy ő beszél tanítványáról.

Perényi Eszter a Semmeringi Nyári Akadémián tanít néhány éve, és 2011-ben itt ismerte meg későbbi tanítványát, aki tízéves kora óta a salzburgi Mozarteumban hallgatója volt. Nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttük, ennek eredményeképpen 2013-ban az Erasmus program keretében a kaliforniai születésű Liu a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jött tanulni.

Tanítványáról elmondta, hogy nagyon sokat dolgozik, szinte éjjel-nappal, reggeltől estig gyakorol és tanul, az elméleti tárgyakból is 100 %-os teszteket ír, és mindenki dicséri. Nem csak szólistaként lép fel, de koncertmesterként is, és a kamarazenélést is szereti.

Miranda Liu Prize-Winners

Ugyanakkor nyáron is kihasználja a lehetőséget a tanulásra, Balassagyarmaton a nyári kurzuson is minden évben részt vesz.

A 2015. február 11-15. között, idén 24 évesnél fiatalabb hegedűsök számára meghirdetett zágrábi versenyt kétévente rendezik meg, melyen a Zeneakadémia növendékei rendszeresen indulnak és szép eredményeket érnek el. A hétfős nemzetközi zsűri tagja volt Földesi Lajos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense is.

A versenyen sok etűd és koncertdarab volt a feladat. A IV. korcsoportban versenyző Miranda Liu az első fordulóban Bachot és etűdöket, a második fordulóban pedig Ravel Tzigane-ját és Wieniawski Faust-fantáziáját játszotta. A horvát szerző komponálta kötelező etűd előadásáért kapta a különdíjat, a verseny gálakoncertjén pedig Ravel Tzigane-ját adta elő.

Miranda Liu korábban már nyolc versenyen nyert első díjat, így a 2014-ben Budapesten megrendezett Zathureczky Hegedűversenyen is, három versenyen pedig második helyezett lett.

Koncertek százait adta az Amerikai Egyesült Államokban (például a New York-i Carnegie Hallban), Németországban, Ausztriában és Magyarországon, de Belgium, Csehország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Horvátország és Svájc híres koncertpódiumain neves zenekarokkal és híres művészekkel. Koncertjein gyakran játszik egy 1676-ban készült Amati hegedűn.

Perényi Eszter beszámolt arról is, hogy tanítványa már tervezi, hogy májusban egy olaszországi triók számára kiírt versenyen indul.

Miranda Liu Magyarországon legközelebb a Goldmark születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett koncertjén lép fel a Zenetörténeti Múzeumban, ahol június végén szólóhangversenyt is ad, májusban és júniusban pedig a Művészetek Palotájában hallható.