Liszt mellszobrot avattak az írországi Cork városában

Gerő Katalin szobrászművész Liszt Ferencet ábrázoló mellszobrát a város egyetemének könyvtárában helyezték el.

Liszt szobor Cork (1)Magyarország Kormánya nevében Dr. Magyarics Tamás írországi nagykövet a corki egyetem zeneiskolájának Fleischmann könyvtárát választotta ki Gerő Katalin szobrászművész Liszt Ferencet ábrázoló mellszobrának felállítására.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke tartott beszédet a november 14-i avatóünnepségen. A fiatal zongoraművész, a tizenhét éves Szilasi Dávid Liszt Csárdás obstinée és a XII. Magyar rapszódia előadásával nagy sikert aratott a Curtis Auditóriumban.

Gerő Katalin művének negyedik példánya az írországi. A szobor első felállítása Varsóban, a Lazienki Királyi Parkban történt a bicentenáriumi év alkalmából. Szintén 2011-ben Belgrádban a Manjez Parkba, majd 2013-ban a Budapest szívében található Duna Palotába is került egy öntvény.

Liszt 1840. november 24-én érkezett Angliába második koncertturnéjára, melyet Oxfordban kezdett. Összesen 19 angol, ír, és skót városban lépett fel. Liverpoolon keresztül december 16-án utazott Dublinba, ahol három hangversenyen játszott.

Az akkor 29 éves Liszt december 28-án érkezett meg Corkba, ahol már aznap délután koncertezett. Liszt Ferenc összesen három hangversenyt adott a városban, majd 1841. január elsején továbbutazott Dublinba.