Különleges hangszerek 1.

Néhány zeneszerszám, amelyet legtöbben csak képről ismernek

Ha hangszerekről van szó, általában a szimfonikus zenekarban helyet foglalók jutnak eszünkbe: hegedű, fuvola, trombita, dob stb., természetesen a gitár, a zongora és az orgona, a zeneértőbbeknek pedig esetleg egy-két ritkább ütős hangszer is ismerős lehet. Pedig ha figyelembe vesszük az összes valaha létezett hangszertípust, szinte felbecsülhetetlenül sokféle zenei eszközzel találkozhatunk.

Szerpent
szerpent

Zenei múzeumokban általában a szerpent vonja elsőként magára a figyelmet. Ez a nagy méretű, kanyargós fúvós hangszer nevének megfelelően valóban úgy néz ki, mint egy tekergő óriáskígyó. A kornettel rokonságot mutató, és bizonyos szempontból a tuba távoli ősének tekinthető hangszer hangterjedelme általában az egyvonalas c alatti kettő, és afölötti fél oktávot foglalja magába, és a 16. század végén jelent meg a zenetörténetben. A szerpent a legnépszerűbb pedig a 17-18. században volt, de lelkes kortárs zeneszerzők ma is írnak rá darabokat.

alpesi kurt
alpesi kürt

 

Egy másik fúvós hangszer is feltűnést kelthet már a külsejével: az alpesi kürt több méter hosszú is lehet, és ennek megfelelően nagyon mély hangot is képes kiadni magából. Az általában lucfenyőből vagy más puhafából készült hangszert leginkább a svájci hegyekben használták, ám története kérdéses, egyesek római kori eredetet tulajdonítanak neki, ám létezését csak a 15. századtól kezdve bizonyítják források, amikor is a hiányzó templomi harangok helyett is használták.

skot duda
skót duda

 

Valószínűleg mindenki látott, esetleg hallott is már dudát, mégis ritkán jut eszünkbe, ha hangszert kellene említeni. A több sípból és általában bőrtömlőből álló hangszer Európa, Észak-Amerika és a Közel-Kelet nagy részén is elterjedt, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a róla szóló számos közmondás. A duda a magyar népi kultúrában is előfordul, manapság leggyakrabban mégis a skót dudáról hallani, elsősorban az angolszász kultúrából érkező filmek révén. Érdekesség, hogy mind a duda, mind az alpesi kürt megszólal Kocsis Zoltán Kiskarácsony, nagykarácsony című kompozíciójában.

doromb
doromb

 

Egy nyelvészeti vizsgálaton, mikor az embereknek el kellett dönteniük, mennyire érzik hangszernek az adott eszközöket, a doromb az utolsók között végzett. Az egyszerre fújással és pengetéssel megszólaltatott hangszer pedig az egyik legrégebbi valaha létezett hangszer, mely már egy Kr. e. 4. századi kínai ábrázoláson is szerepel, és máig fellelhető különböző keleti kultúrákban. A Magyarországon is népszerű hangszernek Kecskeméten fesztivált is szenteltek.

cimbalom
cimbalom

A külföldieknek szóló, ritka hangszerekről szóló összeállításokban általában szerepel egy nekünk, magyaroknak kevésbé szokatlan darab, a cimbalom is. Érthető, hogy a leginkább Kelet-Európában elterjedt, ütőkkel megszólaltatott, húros hangszer a nyugati kultúrkör nagy részén kevésbé ismert, míg mi jól ismerjük, nem csupán a népzenéből, de Erkel, Bartók és Kodály műveiből is, és természetesen a kortárs zeneszerzők is előszeretettel alkalmazzák darabjaikban.

Szerencsére az internet korában már akár a fotelből is meghallgathatjuk a hangszer-különlegességeket. Kezdődjön hát a felfedezés!

Kondor Kata