Kaotikus helyzet a Zeneakadémia élén

Káosz alakult ki a Zeneakadémián, miután Kupper András, a kormány által az intézmény élére helyezett kancellár pénteken valamennyi vezető beosztású dolgozóval azt közölte: felfüggeszti vezetői megbízásukat – értesült a Fidelio.

A Zeneakadémián a múlt héten történtekről a Fidelio.hu számolt be vasárnapi cikkében. A cikk szerint a múlt héten elmérgesedett a helyzet a kancellár és az intézmény szakmai vezetése között. Értesüléseik szerint kedden a Zeneakadémia húsztagú szenátusa egyhangúan szavazta le Kupper András előterjesztéseit, az SzMSz-re vonatkozó javaslatát a kancellár még az ülésen visszavonta, így arról szavazni sem lehetett (holott ezt már február végiéig meg kellett volna alkotni).

Kupper András pénteki döntése a Fidelio.hu szerint azt jelenti, hogy a vezetők közül bárki csak megbízott igazgatóként folytathatja munkáját. Végleges kinevezésekre csak új pályáztatások nyomán kerülhet sor – ezeket a pályázatokat viszont csak egy elfogadott SzMSz-nek megfelelően lehet kiírni, hiszen egy új SzMSz azt is jelenti, hogy bizonyos szervezeti egységek tartalma esetleg megváltozik, így újfajta vezetői pozíciók jöhetnek létre.

 

A kancellári rendszer létrehozásának célja az volt, hogy a felsőoktatásban a gazdálkodás szakszerűbbé váljon, illetve a magyar felsőoktatás intézményirányítása a magyar adófizetők társadalmi elvárásainak is megfeleljen. Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az intézmények igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetéséért.