Költségvetés – 4 milliárd forint az Operaház Eiffel Bázisának kialakítására

Az ideinél jelentősen több pénz szerepel kulturális feladatokra a szerdán benyújtott 2016-os költségvetési törvényjavaslatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetében, miután az Operaház Eiffel Bázisára 4 milliárdos támogatást irányoztak elő.

A kormány döntése nyomán az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktár és műhely egyesítésével, két próbaszínpaddal, egy stúdió-képességű zeneteremmel támogatja az Operaház jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását.

A MÁV X. kerületi, Kőbányai úti egykori északi járműjavítójában, az úgynevezett Eiffel-csarnokban kap helyet az Operaház új bázisa. A műhelyházba kilenc gyártóműhely költözhet, helyet kap benne egy méret azonos próbaszínpad és megoldhatóvá válik négy, jelenleg külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint 400 ezer jelmeznek az értékőrző tárolása. Ha megvalósulhat a zöldmezős műhelyház, a felszabaduló területek egy sor feszítő problémát oldanának fel, megvalósulhatna többek közt a Hajós utcai üzemház korszerűsítése.

(Fotó: Csákvári Zsigmond)