Magyar Állami Operaház Zenekari Akadémiája – pályázat

Jelentkezési határidő: 2015. június 15.

Az első évad programjában meghirdetett hangszerek: oboa, fuvola, hegedű, brácsa, cselló és ütő.

A Magyar Állami Operaház Zenekari Akadémiája 2015-ben azzal a céllal jön létre, hogy egy több mint százéves hagyományt ápoljon, melynek keretében a tapasztalt zenészek a fiatal kollégáiknak közvetlenül és munka közben adják át tapasztalataikat az operai zenekari játékkal, zenekari technikai problémák megoldásával, zenekari hangzással kapcsolatban. Az Akadémia megalapításának célja többek közt a zenekari tradíciók megőrzése illetve a következő generáció figyelmes, körültekintő bevezetése a zenekari, és a speciális operai zenekari munkába.

A program lehetőséget biztosít, hogy az Opera zenekarának erre a feladatra felkért művészei a fiatal pályakezdőket magánfoglalkozásokon, próbákon, illetve előadásokon megismertessék a zenekari játék olyan aspektusaival, melyek elsajátítására az egyetemi tanulmányok adta keretek nem biztosítanak lehetőséget.

Feltételek:

  • felsőfokú zenei intézményben szerzett diploma, vagy utolsó, diploma előtti évben folytatott zenei tanulmányok
  • korhatár: 28 év
  • havonta maximálisan 12 szolgálat teljesítése zenekarban illetve 3 magánfoglalkozás mentorokkal
  • gyakornoki díjazás: bruttó 170.000 Ft/hó

A program indulása: 2015. szeptember 1. A program időtartama: 2015/16-os évad (melyet az Akadémia meghosszabbíthat a következő évadra). A gyakornokok kiválasztása nyilvánosan meghirdetett próbajátékon történik, melyre a pályázók meghívást kapnak. Pályázni részletes szakmai életrajzzal, a folyamatban lévő illetve befejezett tanulmányokról szóló igazolással, valamint a büntetlen előéletről és az adatkezelési hozzájárulásról szóló nyilatkozattal lehet a janklovicsnatasa@opera.hu e-mail címen. A pályázat részeként benyújtandó motivációs levél és 2 szakmai ajánlás.

A hiánytalan pályázati anyagot benyújtók 2015. június 30-án 15.00 órakor próbajátékon vesznek részt, melyre 2015. június 19-ig meghívást kapnak. A próbajáték helyszíne: a Magyar Állami Operaház Jókai utcai próbaterme (1066 Budapest, Jókai utca 2-4.) A próbajátékon zongorakísérőt igény szerint biztosítunk.

A próbajáték anyaga, melyet előre meg kell nevezni a pályázat beadásakor:

hegedű, brácsa, cselló:

– egy szabadon választott versenymű I. tétele kadenciával (klasszikus, romantikus)

– egy Bach tétel (szóló)

oboa,fuvola, ütő:

– egy szabadon választott versenymű I. tétele

– egy előadási darab (szóló)

A próbajáték résztvevőinek sorrendjét a helyszínen sorsolással döntik el.