Bartók-év – Erdélyben és Bukarestben koncertezik a Szent Efrém Férfikar

Erdélyben és Bukarestben összesen négy koncertet ad a Szent Efrém Férfikar, amely először adja elő Romániában Bartók Béla férfikarra írt összes művét.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek kedden elmondta, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesének romániai körútja a magyar zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából meghirdetett Bartók-évhez kötődik. Romániában először lesz hallható Bartók férfikarra írt összes műve egy koncerten, és a Szent Efrém kórus is először lép közönség elé Bukarestben – tette hozzá az igazgató.

Az erdélyi koncerteket a Balassi Intézet az Erdélyi Unitárius Egyházzal közösen szervezi, így a Szent Efrém Férfikar szerdán Sepsiszentgyörgyön, szombaton Marosvásárhelyen a helyi unitárius templomban adja elő a Bartók-programot. Csütörtökön a bukaresti zeneakadémia koncerttermében lépnek fel, pénteken a román főváros másik közkedvelt zenei helyszínén, a Szent József-székesegyházban adnak koncertet, ezúttal bizánci kórusművekből.

Az igazgató kiemelte, hogy az évforduló alkalmából az Observator cultural című tekintélyes román kulturális hetilapban Bartók-melléklet jelent meg románul, amelyben a zeneszerző életrajzát és munkásságát népszerűsítették. Kósa András László elmondta, hogy a koncerteken nagy érdeklődésre számítanak, hiszen Bartók életművét nem csak Erdélyben, hanem Románia egész területén ismerik.

Hozzátette, hogy a Balassi Intézet egy másik zenei programjaként most zajlik a dél-romániai Craiovában a magyar zenei hét a helyi Oltenia filharmónia szervezésében. A magyar héten a Liszt FerencZeneművészeti Egyetem diákjai mutatkoznak be, majd Csonka András, az egyetem kulturális igazgatója tart előadást. A magyar hét a péntek esti koncerttel zárul, amelyen Érdi Tamás zongoraművész lép fel. Medveczky Ádám vezényli a helyi filharmónia zenekarát, amely egyebek mellett Kodály Zoltán Fölszállott a páva és Balassa Sándor Románc című zenekari művét adja elő. Mindkét alkotást először játsszák Romániában.

Kósa András László hozzátette: a pénteki koncert Érdi Tamás közép-európai körútjának része, amelynek keretében a művész Temesváron a Bánsági Magyar Napokon, majd a bukaresti Atheneumban is fellép.