Közkívánatra megismétlik az interaktív produkciót

Közkívánatra, a közönség folyamatos kérésének eleget téve, Thurzó Zoltán megismétli utóbbi, a “Szerelmes zeneszerzők – Milyenek is voltak Ők igazából?!…és ami mögöttük van” című interaktív zenés-beszédes önálló előadását a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ légkondicionált múzeumtermében, augusztus 28-án, délután 6 órától.

Amit már ismerhet a nagyközönség Thurzó Zoltán egyéni zongoradélutánjaival kapcsolatban az az, hogy az interaktív önálló zongoradélutánjai keretében feltesz egy kérdést, egy gondolatot – amit utána zenével, és a hangszer mellől felállva beszélve, társított bemutatással ölel körbe a zeneszerzőkkel kapcsolatban. Ez most sem lesz másképp: mesél rengeteg érdekességet életükről, emberi sorsukról, történelmi tényekről, kapcsolódó magyar vonatkozásokról (nagyváradi kapcsolódásokról is), emberi oldalukról.

Thurzó Zoltán pár gondolata az eseménnyel kapcsolatosan:

Felvetem akkor megint a gondolatot: mennyire ismerjük a zeneszerzők emberi oldalát? Azt tudjuk, hogy a zene az adott zeneszerző legbelső karikatúrája. A zenéje által ismerjük meg természetét, személyiségét. Olykor önmagunkat is megtaláljuk mindenben, amit képviseltek, éreztek. Ami közös bennük, hogy hasonlóan keveredik testükben az érzelem, és az értelem –  viszont sokszor a mindennapjaikban kontrában élnek önmagukkal. Feltettük valaha is a kérdést magunkban, hogy hogyan élték meg ők a mindennapjaik azon részét, amiről oly keveset tudunk? A mesterek oldalának “hétköznapi” érzéseit? A “szakmai” tevékenységük nyomai megmaradtak vaskos történelemkönyvekben. A zenetörténelem misztifikálta a szakmai oldalukat, ami meg is illeti őket – de az embernek van egy belső, törékeny oldala is, ami ezt az oldalt „táplálja”. Mindenkiben volt/van egy kettőség. Akárcsak mi is, ők is nyakig voltak a teendőikkel. A zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaikkal fejezték ki mindazt, amit lényegesnek gondoltak a világról és természetesen benne az emberről magáról. De ugye azt mindenki tudja, hogy ezek a zeneszerzők ugyanolyan emberek voltak a maguk idejében mint mi.

Csupán szemléletük, hivatásuk tette őket mássá – ami viszont egy nagyon fontos eltérőpont hozzánk képest. Szeretném elmesélni, és előadni mindazt mindenkinek, ami emberi lényünket jellemzi. Zenében, szóban. A jó oldalunk határtalan színességét, szerelmes oldalukat. Minden zeneszerző a darabokba rejtett üzeneteket, érzéseket, hangulatokat, vallomásokat. Egy nyelv, egy másik nyelvben. Abból indulunk majd ki, hogy elsősorban emberek voltak. Rengeteg érdekességet is megosztok majd. Különböző reális élethelyzeteket mesélek el, amik visszatükrőződnek a zenéjükben is. Bemutatom őket zenében, és szóban is. Egy érdekes lelki utazásra hívok mindenkit, ahol jobban megismerhetjük őket. Élettörténetek, szokások, érzelmek, szerelmek.

Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége szervezi közösen. További információkat a facebook Thurzo-Zoltan-Official oldalán tekinthetnek meg.

Mindenkit sok szeretettel várnak.