Zeneterápia a palliatív ellátásban és a geriátriában

A Zeneterápiás klub következő, február 16-i találkozóján a korábbi szellemi, érzelmi és fizikai képességek elvesztésével járó betegséggel élő idősek és gyermekek életminőségének zeneterápiával való javítása lesz a téma.

Csere Márta és Stánicz Nikolett a Zeneterápiás Műhely alapítói. Zeneterapeutaként többek között demens felnőttekkel és krónikus betegséggel élő gyermekekkel és családjaikkal dolgoznak. Előadásukban azt mutatják be, hogy a zene segítségével hogyan javíthatjuk a korábbi szellemi, érzelmi és fizikai képességek elvesztésével járó betegséggel élők idősek és gyermekek életminőségét. Többről van tehát szó, mint egy egyszerű dalkörökről. Neurológiai kutatások is alátámasztják, hogy a zene olyan szenzoros inger, amely biztonságérzetet kelt (ismerős és kiszámítható) és automatikus válaszreakciót provokál. De mitől lesz a zene, az éneklés több, mint egy dalkör: terápia? Miben és hogyan segíthetnek az ismert dalok, az improvizáció? Milyen eredményeket lehet elérni zeneterápiával az emlékezés, a felejtés, a megnyugvás, az elengedés, a búcsú és gyász lelki és fizikai folyamatait kísérve? Milyen céljai lehetnek a terapeutának? Hogyan lehet, illetve lehet-e a foglalkozásokra felkészülni? Miért elengedhetetlen fontosságúak a művészetterápiák a demens felnőtteket és a krónikus- és gyógyíthatatlan beteg gyermekeket ellátó intézményekben?

Csere Márta (zenetanár, egyházzenész, zeneterapeuta) és Stánicz Nikolett (gyógypedagógus, zeneterapeuta) az Olajág Idősek Otthonaiban lakó demensekkel, valamint a törökbálinti Tábitha- Gyermekhospice házban folyó zeneterápiás munkájukat, illetve Zeneterápiás Műhelyük működését mutatják be. Az előadás végén az érdeklődők rövid sajátélményű bemutatón próbálhatják ki az előadásban szereplő zeneterápiás módszereket.

A Zeneterápiás szakmai klub a zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek és a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye. Az előadásra a szakembereken kívül szeretettel várjuk azon érintett családtagokat, ismerősöket is, akiknek hozzátartozójuk dementálódott, illetve azokat a szülőket, akiknek gyermekei halmozott fogyatékossággal, illetve gyógyíthatatlan betegséggel küzdenek.

A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott!
Az előadásról hang- és képfelvétel készül!

A Zeneterápiás Klub házigazdái:
Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra

Facebook: Zeneterápiás Klub

Időpont: 2017. 02. 16. 18:00

Helyszín: BMC