Pár nap és kezdődik a Cziffra Fesztivál

Február 16-án nyílik meg a Cziffra Fesztivál hivatalos kísérőrendezvényeként a Kossuth téri Szamos Caféban Kürthy Hanna grafikus és festőművész kiállítása, a megnyitón közreműködik Balázs János zongoraművész. A fesztivál hivatalos programja február 21-én veszi kezdetét.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.

Az első fesztivál nagy sikere után az 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között, amelyen fellép többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.

A 2017-es CZF keretein belül kerül átadásra  a Cziffra Fesztivál Tehetség-díj és a Cziffra Fesztivál Életműdíj, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A  művészoktatásban résztvevő diákok számára mesterkurzust hirdettek, melyet a CZF koncertsorozata előtt, február 16-19. között rendeznek meg, Magyarország legkiemelkedőbb zongoraművészeinek közreműködésével.

A CZF nyomán megalakul a Cziffra Fesztivál Kamarazenekar, melynek koncertmestere Kállai Ernő – Junior príma díjas hegedűművész.