Diadalmenet BFZ-módra

Alig telt el egy hónap a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) hangos amerikai sikere óta, a világ egyik legjobb szimfonikus zenekaraként számon tartott magyar együttes újabb turnéra indult, ezúttal Európába. Fischer Iván és zenekara hat különböző városban zenélt bő egy hét alatt.

Bern, Zürich, Genf, Párizs, Köln és Lugano koncerttermei is tárt karokkal várták a Budapesti Fesztiválzenekart az elmúlt napokban, a magyar együttes pedig a kritikák szerint egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat.

A párizsi koncertről, ahol  Beethoven 1. szimfóniáját és Mahler Dal a Földről című szimfóniáját játszotta a BFZ a Párizsi Filharmóniában, „kivételes esteként” számoltak be, ahol Fischer Iván „elkápráztatta és ámulatba ejtette a francia közönséget”. Egy másik francia beszámoló azt emelte ki, hogy a zenekar „hátat fordít az uniformitásnak”, emellett „erősen és büszkén védelmezi kulturális identitását”.

A zürichi koncerttel ötcsillagos kritikát vívtak ki maguknak a Bachtrack szerzőjétől, aki azt írta: Mendelssohn Olasz szimfóniája „tökéletesen szólalt meg”, „elképesztően felemelő volt és vidám”, és „még a közönség legnehézkesebb tagját is magával ragadta Fischer Iván és a zenekar üdítő lelkesedése és precizitása”. A hangverseny második felére utalva a szerző kiemelte: „Leonard Bernstein szavai, miszerint a Dal a Földről Mahler legnagyszerűbb szimfóniája, értelmet nyertek, hiszen a Fesztiválzenekar koncertje abszolút diadal volt”.

A Seen and Heard szerint már a zürichi koncert első hangjától sejteni lehetett, hogy egy „nagyon csiszolt és finom élmény vár a közönségre”. A szerző arra is kitért, hogy a zenészek „könyvként olvassák Fischer stílusos mozdulatait”, a „rutint pedig mindenestül kerülik”. Az eredmény „virtuóz és egységes hangzás” a zenekar, és „hangos éljenzés” a közönség részéről. Utóbbi főleg a fafúvósoknak szólt, akik „egész egyszerűen fantasztikusak voltak”, de a BFZ minden szekciója „nagy hatást gyakorolt” – fejtette ki a kritikus, majd azt javasolta: „aki teheti, kapja el őket”!

A Budapesti Fesztiválzenekar március 29-én mutatja be a nagyközönségnek, milyen programmal készül a 2017–18-as évadra, a bérletvásárlást az új szezonra pedig április 3-án indítják.