Solti György Nemzetközi Karmesterverseny

Jelentkezési határidő: 2017. május 1.

A Filharmónia Magyarország, felelevenítve a nagy sikerű, egy egész ország által figyelemmel kísért Nemzetközi Karmesterversenyek hagyományát, többfordulós karmesterversenyt rendez 2017 októberétől decemberig. Eddig több mint száz jelentkezőt regisztráltak a világ 26 különböző országából, de május 1-ig még nyitott a jelentkezés. Magyarországon 2002 óta nem volt lehetőségük bemutatkozni az ifjú külföldi és hazai karmestereknek televíziós közvetítés keretében, nagy médianyilvánosság előtt. A 35.000 euró összértékű díjakat rangos nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobbaknak.

“Az én életem a bizonyíték, hogy ha tehetséged mellé kitartás és jó szerencse társul, akkor bármit elérhetsz! Soha ne add föl!” – a csodagyerekként már ismert és a világhír felé Budapestről indult Solti György szellemében újra lehetőséget kapnak a fiatal karmesterek: nagyközönség és neves nemzetközi zsűritagok előtt bizonyíthatják tehetségüket egy magyarországi nemzetközi verseny keretében. A Filharmónia Magyarország szervezésében újrainduló Nemzetközi Karmesterverseny az 1974-ben útjára bocsátott karmesterverseny hagyományához kapcsolódik, amely számos azóta világhírűvé lett karmestert ismertetett meg a nagyközönséggel és segített a siker útjára, köztük Kobayashi Ken-Ichirót, a Tokiói Művészeti Egyetem nyugalmazott professzorát, akit a zsűri világszinten is elismert tagjai között említhetünk.

A versenybe bekerült jelentkezők tehetségét olyan nagynevű dirigensek értékelik, mint Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, a zsűri doyenje, Eötvös Péter világhírű zeneszerző,  Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző, valamint Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője, az Artemisia Kamarazenekar néven alapított saját együttesével (mai neve Academia Hungarica Kamarazenekar) világjáró karmester. A zsűriben nemcsak karmesterek, hanem a nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical (CNDM) vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója személyében. Értékelésük a fiatal tálentumok nemzetközi sikerét alapozhatja meg. A verseny fővédnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye.

 

Versenydarabok Smetanától Mozartig

A vezénylendő művek között nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények szerepelnek. A versenyzőknek mind a három forduló teljes repertoárját meg kell tanulniuk, de a kottahasználat engedélyezett. 

Első forduló: elődöntők

A versenyzők egy darabot vezényelnek az alábbi nyitányok közül.

 1. W. A. Mozart: A varázsfuvola
 2. L. v. Beethoven: Egmont
 3. G. Rossini: Sevillai borbély
 4.  C. M. v. Weber: A bűvös vadász
 5. G. Verdi: Nabucco
 6. Erkel F.: Hunyadi László
 7. R. Wagner: A bolygó hollandi
 8.  B. Smetana: Az eladott menyasszony

Második forduló: középdöntők

A versenyzők a középdöntőben egy darabot vezényelnek az alábbi áriák és a versenyművek közül és egy darabot a szimfóniák közül.

Áriák:

 1. G. Rossini: Sevillai borbély – Rosina cavatinája
 2. G. Verdi: Álarcosbál – Renato áriája III. felv.
 3. Ch. Gounod: Faust – Ballada és ékszerária – Recitativo és egy versszak
 4. G. Puccini: Manon Lescaut – Manon áriája „Manon halála” IV. felv.
 5. R. Leoncavallo: Bajazzók – Prológ – a bevezetés visszatérésétől

 

Versenyművek:

 1. Liszt F.: 1. Esz-Dúr zongoraverseny; I. és III. tétel (3/4)
 2. F. Chopin: f-moll zongoraverseny; II. és III. tétel
 3. A. Dvořak: Gordonkaverseny; I és II. tétel
 4. Bartók B.: 2. hegedűverseny; I. és II. tétel
 5. D. Sosztakovics: 1. c-moll zongoraverseny; II. és III. tétel

 

Szimfóniák:

 1. J. Haydn: G-Dúr szimfónia (No. 88)
 2. W. A. Mozart: C-Dúr szimfónia (K.425 – „Linzi”)
 3. F. Schubert: 5. szimfónia; D. 485

Harmadik forduló: döntő

 

A versenyzőknek egy darabot kell vezényelni a szimfonikus művek közül.

Hat szimfonikus mű:

 1. L. v. Beethoven: 5. szimfónia
 2. R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei
 3. C. Debussy: A tenger
 4. Bartók B.: Táncszvit
 5. Kodály Z.: Galántai táncok
 6. Dohnányi E.: Szimfonikus percek

 

Jelentős pénzdíjak és fordulatokkal teli műsorfolyam

A verseny első helyezettje 20.000 euró, a második helyezettje 10.000 euró, a harmadik helyezettje 5.000 euró pénzdíjban részesül. A magas pénzjutalmak mellett több díjfelajánlás is segíti majd az ifjú karmestertehetségek szakmai karrierjét. A verseny a médianyilvánosság bevonásával kíván lehetőséget biztosítani a szélesebb körű ismertségre. A Filharmónia Magyarország 2017. októbertől decemberig hetente izgalmas, korszerű, fordulatokkal teli műsort ígér. Az ifjú tehetségek nemcsak mint karmesterek, hanem mint emberek, mint személyiségek is bemutatkoznak különböző programok keretében. Izgalmas, zenetörténeti jelentőségű pillanatoknak lehetnek tanúi az elkövetkezendő időszakban. A versenykiírást, a repertoárt, valamint a jelentkezés további feltételeit a Filharmónia Magyarország a Nemzetközi Karmesterverseny hivatalos weboldalán, azaz a www.solticompetition.com oldalon olvashatják.