classic.Esterházy

Három pillérre épül az Esterházy Magánalapítvány idei zenei programsorozata, amelyet szombaton ismertettek Budapesten.

A három pillért a december 21-ig tartó classic.Esterházy koncertsorozat, a klasszikus, dzsessz, balkáni és roma zenei koncerteket kínáló kismartoni, szeptember 6. és 16. közötti HERBSTGOLD-fesztivál, valamint Verdi Rigoletto című operájának július 12. és augusztus 19. közötti, szentmargitbányai  előadásai alkotják – mondta az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője a egy szombati sajtótájékoztatón a Müpában.

Schneider Erika elmondta: zenei programokat a kismartoni Esterházy-kastélyban, a kastélyparkban, valamint a kőfejtőben rendezik meg. Idéntől az Esterházy-kastély újra otthont ad egy zenekarnak, a Haydn Filharmóniának.

Az új rezidens zenekar januárban Haydn A teremtés című művével nyitotta meg a 2017-es szezont. Április 22-én Marlis Petersen szoprán lép fel, májusban Nicolas Altstaedt csellóművész, karmester Mozart és Haydn műveivel anyák napi koncertre hívja a közönséget, majd a Chamber Orchestra of Europe és Piotr Anderszewski zongoraművész Bartók, Janacek, Mozart és Beethoven műveket ad elő.

Június 11-én a Rolston String Quartet és a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiájának végzősei muzsikálnak. A nyári piknikkoncerteken júliusban Fazil Say török zongoraművész és a Camerata Salzburg, augusztusban Sharon Kam klarinétművésznő lép színpadra. A karácsonyi gálán, december 21-én az Esterházy Magánalapítvány által támogatott Pannon Ifjúsági Szimfonikus Zenekar Ferry Janoska vezényletével ad koncertet a classic.Esterházy koncertsorozatban.

A kismartoni Esterházy-kastély új őszi fesztiválja a forradalom tematikája köré szerveződik – mondta el Schneider Erika, hozzátéve: a klasszikus zene mellett dzsessz, balkáni és roma zene, beszélgetések a fellépő művészekkel, éjszakai koncertek és kulináris élvezetek is várják az érdeklődőket.

A fesztiválon a Haydn Filharmónia három koncertet is ad, szeptember 6-án Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei szólalnak meg Nicolas Altstaedt szólista-karmester közreműködésével, 10-én Haydn, Mozart és Schumann műveit adják elő, 13-án Francois Leleux oboaművésszel lépnek színpadra.

A fesztiválon fellép mások mellett az ORF Radio-Symphonieorchester Wien, Andreas Ottensamer klarinétművész, Titi Robin gitárművész, Magnifico (Robert Pesut) énekes, Nat Veliov trombitaművész és az Original Kocani Orkestar.

Ian Bostridge brit tenor szeptember 12-én az Oberon Trióval ad koncertet, szeptember 14-én Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli. Másnap minden a dzsesszről szól Manu Dibango és a Soul Makossa Gang előadásában, a záróeseményen pedig négy vonósnégyes részvételével maratont rendeznek.

Verdi Rigoletto című operáját a Szentmargitbányai kőfejtőben láthatja a közönség Philippe Aurlaud rendezésében, Anja Bihlmaier dirigálásával. A címszerepben Vladislav Sulimsky és Davide Damiani, Gilda szerepében Elena Sancho Pereg és Tatiana Larina, Mantova hercegeként három tenor, Yosep Kang, Arthur Espiritu és Jesus Leon lép színpadra.

Az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében szombaton koncertet ad a Müpában, ahol Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Liszt Koronázási miséje hangzik el.