Eliahu Inbal vezényli Mahler III. szimfóniáját

Napjaink és az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Mahler-dirigense áll a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Énekkar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara élére május 20-án a Müpában, hogy az osztrák zeneszerző, sőt a szimfóniairodalom legnagyobb szabású alkotását megszólaltassa.

Álom egy nyári délben – így jellemezte Mahler egy levelében III. szimfóniáját, a középsőt és egyben legmonumentálisabbat A fiú csodakürtje című népköltészeti gyűjtemény által inspirált három szimfóniája közül. A mű a Hamburgban töltött évek vége felé, 1896-ban készült el, de első teljes előadására csak 1902-ben került sor a Rajna menti Krefeldben. Nem csoda, hogy csak akkor, mert mind a mű hatalmas apparátusa (nagyméretű szimfonikus zenekar, külső együttes, alt szólista, női és gyermekkar), mind rendkívüli, másfél órát meghaladó hosszúsága, mind pedig – Mahlernél persze nem példa nélküli – zenei heterogeneitása, amely hat igen elütő jellegű tételt tölt ki tartalommal, rendkívüli feladattá teszi előadását. A szerzemény a világ teljességét ragadja meg benne, a természet életerejét, az ember mulandóságát, a mennyei boldogságot, a bűnbánatot, a szeretet mindenhatóságát hirdetve ebben a csodálatos alkotásban.

A szólista, az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny győztese, Vörös Szilvia a fiatal énekes generáció egyik legnagyobb tehetsége, aki oratóriuménekesként is már komoly szakmai és közönségsikereket tudhat maga mögött. Eliahu Inbalt Leonard Bernstein indította el a pályán; az 1936-ban, Jeruzsálemben született karmester a Hesseni Rádió Zenekarának művészeti vezetőjeként töltött el pályáján másfél évtizedet, de volt a velencei Fenice Színház zeneigazgatója, a Cseh Filharmonikusok első karmestere, a Berlini Szimfonikusok irányítója is, 2008 óta a Tokiói Metropolitan Szimfonikus Zenekart vezeti. A késő romantikus zene egyik legavatottabb előadója ő, aki Mahler, Bruckner, Sosztakovics szimfóniáit vette lemezre, de Berg, Schönberg, Webern, Berlioz alkotásainak megszólaltatásában is az élen jár.

2017. május 20. 19.30 óra Müpa

Km.: Vörös Szilvia mezzoszoprán, a Nemzeti Énekkar Nőikara (karigazgató: Somos Csaba), a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgató: ifj. Sapszon Ferenc)

(Fotó: Youtube)