Ingyenes előadásokkal várja az Opera a gyermekvédelmi ellátásban élőket

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Állami Operaház a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, amelynek eredményeképpen a dalszínház ingyenes vagy kedvezményes belépést biztosít előadásaira a gyermekvédelmi intézményekben és nevelőszülőknél élő gyermekeknek.A gyermekvédelem fontos feladata, hogy ne csak ellátást, szolgáltatást és menedéket nyújtson, hanem egy életre szóló esélyt teremtsen – mondta el Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a megállapodást bejelentő szombati sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár hozzátette: az esélyteremtés egyik fontos eszköze a művészet, a tehetséggondozás kibontakoztatása. Emlékeztetett: gyermekvédelmi ellátásban jelenleg mintegy 23 ezer gyermek részesül.

Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese elmondta: az Opera a dalszínház meghatározott programjaira, rendezvényeire biztosít lehetőséget az állami fenntartású, szociális és gyermekvédelmi intézményekben élő ellátottak, gondozottak és az ott dolgozók számára, hogy kedvezményesen vagy ingyen vegyenek részt azokon.

Az együttműködés célja, hogy felkeltsék a gyermekek kulturális érdeklődését, fejlessze a közösséget erősítő értékeket, zenei élményt nyújtson. A megállapodás egy évre tejed ki – fűzte hozzá.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója elmondta: a mintegy 80 balettnövendék szombati évzárójára, amelyen a Balerina című animációs filmet is levetítik, gyermekvédelmi intézményekben élő gyermeket is meghívtak. Kiemelte: a szombaton bejelentett  megállapodáson túl további terveik is vannak, így például felkutatni a balettművészet számára elkötelezhető, gyermekvédelemben élő gyermekeket, többek ösztöndíjjal segítve őket.