Szombaton megkezdődött Bukarestben a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál

Szombaton kezdődik Bukarestben a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál, amely számos világhírű művészt és zenekart vonultat fel három hét alatt.A szeptember 2. és 24. között zajló, kétévente megszervezett fesztiválnak az idén új vezetői vannak, a művészeti igazgatója Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester, a tiszteletbeli elnöke Zubin Mehta karmester. 2007 és 2015 között Ioan Holender, a Bécsi Állami Operaház egykori igazgatójának irányítása alatt zajlott a programsorozat.

A mintegy 80 koncerten és egyéb kiegészítő rendezvényen kiemelt hangsúlyt kap a névadó zeneszerzőnek, a román George Enescunak az életműve, akinek 37 művét játsszák, ezek közül kettőt először a fesztivál történetében.

A szombati nyitókoncerten Enescunak az Oidipusz című operáját adta elő a Jurovszkij által vezényelt Londoni Filharmonikus Zenekar. A nyitókoncerten magyar művész is fellépett, a Szfinx szerepét Komlósi Ildikó mezzoszoprán énekelte. A koncertformában bemutatott előadásra videóprojekciót is készítettek a szervezők.

A fesztivál költségvetése mintegy 44 millió lej (2,9 milliárd forint), amiből 34 millió lejt (2,2 milliárd forint) a román kormány biztosít. A jegyek értékesítéséből származó bevétel 8,1 millió lej (534 millió forint), a kiadások többi részét támogatásokból fedezik. A szervezők az idén 150 ezer nézőre számítanak, miután két évvel ezelőtt 120 ezren vettek részt a koncerteken.

Számos kiegészítő rendezvény mellett a fesztivál az idén először ad otthont a kortárs zeneszerzők nemzetközi fórumának.

Az eseményen világhírű zenekarok és előadóművészek vesznek részt. Bukarestbe látogat többek között a milanói La Scala zenekara, a római Santa Cecilia Akadémia zenekara, az amszterdami Concertgebouw, a Müncheni Filharmonikusok és a Londoni Filharmonikus Zenekar. A közönség olyan világhírű karmestereket láthat, mint Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valerij Gergijev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly, Mihail Pletnyev és Christoph Eschenbach.

A fesztiválon először lép fel Danyiil Trifonov zongora-, valamint Jonas Kaufmann, Philippe Jaroussky, Magdalena Kozena, Thomas Hampson, Bryn Terfel és Dimitrij Hvorosztovszkij énekművészek. A visszatérők között lesz Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Joshua Bell, Nikolaj Znaider, Leonidasz Kavakosz, Renaud Capucon, David Garrett, Frank Peter Zimmermann hegedű-, Martha Argerich, Nyikolaj Luganszkij, Borisz Berezovszkij zongora-, valamint Mischa Maisky és Gautier Capucon csellóművészek.