4 dokumentum filmvetítés az Ebène Vonósnégyesről

Történet az alkotásról és a pusztításról, a küzdelemről és a barátságról a világ egyik legizgalmasabb vonósnégyese, a Quatuor Ebène tükrén keresztül.

A 4 című független dokumentumfilm a világ egyik legegyedibb vonósnégyesét, a Quatuor Ebène-t helyezi a középpontba.

Az együttes a nézőket magával viszi olaszországi turnéjára, lassan bevonva őket azokba az ambivalens kölcsönhatásokba, melyek a négy zenész hosszú távú kapcsolatát jellemzik. A film központi témájaként megjelenő kapcsolatok, illetve az ambíció és valóság közti ellentét háttérhelyszínei Bolzano, Perugia, Firenze és Siena, Salzburg és Berlin.

Ahelyett, hogy a film a többszörösen kitüntetett francia Quatuor Ebène színpadi fellépéseire összpontosítana, a kulisszák mögé kíséri a nézőt, ahol tanúja lehet a hangversenylátogatók szeme elől általában rejtve maradt zenei és emberi folyamatoknak: látjuk, hogyan küzdenek az együttes tagjai nem csak a kottával, illetve a megformálás kisebb részleteivel, hanem egymással és önmagukkal is.

Akárhova utaznak és akármit csinálnak épp, a Quatuor Ebène tagjai közel engednek magukhoz minket. Soha nem vesznek fel ‘álarcot’ a kamera előtt, sőt megragadják az alkalmat arra, hogy önmagukat is jobban megismerjék, újra felfedezzék a filmforgatás során.

Nem csupán egymásnak feszülő vágyakról, szenvedésekről és a zenélés öröméről kapunk egyedülálló képet, hanem a vonósnégyes intuíciókban gazdag tagjainak személyes történeteiről és az együttműködésből fakadó különös félreértésekről, melyek a nézőt is gondolkodásra sarkallják.

A film után beszélgetés Takács-Nagy Gáborral és a film rendezőjével, Daniel Kutschinskivel, moderál Tóth Endre.

A filmvetítés és beszélgetés a Zeneakadémia hallgatóinak nyilvános és ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni Máthé Kiss Simonánál lehet a mathe.kiss.simona@zeneakademia.hu e-mail címen.

Rendező:Zeneakadémia Koncertközpont

Dokumentumfilm | 2015 | 94 perc | nyelv: francia, német, angol; felirat: angol
Rendezte: Daniel Kutschinski
Szereplők: Quatuor Ebène (az Ebène Vonósnégyes), Eberhard Feltz professzor
A Los Angeles-i Dokumentumfilm-fesztivál 2015: Legjobb Dokumentumfilm Díja