A jövő kulcsa – operaíró pályázat

Beküldési határidő: 2018. augusztus 22.

A pályázat címe: „A jövő kulcsa” operaíró verseny pályázat
A verseny célja: Olyan új, a Bartók Plusz Operafesztivál Művészeti Kiáltványa szellemének megfelelő „közönségdarabok” kerüljenek a figyelem középpontjába, amelyekkel vissza lehet hódítani az operába a közönséget.

A pályázók köre: Bármely kortárs zeneszerző, állampolgárságra, tartózkodási helyre, korra való tekintet nélkül. A pályázat nem „jeligés”, pályázni kizárólag saját névvel, címmel lehet.
A pályázat kiírója: Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. (székhely: 3525 Miskolc, Déryné u. 1., cg: 05-09-016624, képviseli: Farkas Beáta, ügyvezető). A pályázat kiírója lehetőség szerint évente írja ki a pályázatot, első alkalommal 2012. évben.
A pályamű: Befejezett, zenekarral színpadi előadásként még el nem hangzott mű. A pályamű témája, nyelve és terjedelme kötetlen. Egy szerző több pályaművel is pályázhat, valamint több szerző is pályázhat egy pályaművel.

Beküldési határidő: 2018. augusztus 22. napja 00:00 óra CET. A beküldési határidő a pályázat kiírójának történő kézbesítést jelent.

Szakmai bírálat: A pályaműveket 4-7 főből álló szakmai zsűri bírálja el. Kiválasztja a megítélése szerint a Bartók Plusz Operafesztivál Művészeti Kiáltványa tartalmának legmegfelelőbbnek tartott 3 vagy több pályaművet. Ezen kiválasztott pályaművek jutnak a döntőbe.

A szakmai zsűri a döntését, a döntőbe jutott művek listáját 2018. október 1. napján közzéteszi a www.operafesztival.hu weblapon.

A döntőbe jutott művek részleteit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2018 negyedik negyedévében, félszcenírozott előadásban, zongora kísérettel állítja színre.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megtartott, döntőben bemutatott darabok közül a zsűri kiválasztja, és a pályázat kiírója kihirdeti a nyertes alkotást.
A döntés az előadást követő 1 munkanapon belül a www.operafesztival.hu weblapon kerül közzé tételre.
A pályázat kiírója a nyertes pályaművet teljes egészében, szcenírozva, zenekari kísérettel bemutatja, a pályázat évét követően megrendezésre kerülő Miskolci Operafesztiválon. A pályázat kiírója a nyertes pályamű Miskolci Operafesztiválon történő bemutatására nem köteles.

Díjazás és felhasználási jogok: Minden döntőbe jutott pályamű 1500 EUR díjazásban részesül.

A nyertes pályamű további 4000 EUR összegű díjazásban részesül, illetve a pályázat kiírójának feltett célja, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek szerint a nyertes művet a következő évi Bartók Plusz Operafesztivál komplett operaelőadásként mutatassa be.

A felhasználási jogokat a Pályázati kiírás részletesen szabályozza.

Részletes pályázati dokumentáció az Operafesztivál oldalán érhető el.