Nemzeti Filharmonikusok a Pető Intézetben

Február 7-én 15.00 órától a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kvartettje kamarakoncertet ad a Semmelweis Egyetem Pető András Kar által fenntartott Intézményben, közismertebb nevén “Pető Intézetben”.

A gyerekek nem először találkoznak az intézmény keretein belül komolyzenével, mert a konduktor pedagógusok rendszeres programként eljuttatják az itt tanulókhoz a jazzt, klasszikus zenét és népzenét. Ez alkalommal a fuvolát, a hegedűt, csellót és különböző ütős hangszereket mutatnak be az együttes művészei; Embey-Isztin Zsófia, Pröhle Katalin, Deák György és Joó Szabolcs. Játékos, könnyű műsorral (Mozart: Varázsfuvola, Mancini: Bébi elefánt sétál, Gustav Peter: Cirkusz polka stb.) és mesés magyarázattal készülnek a Filharmonikusok zenészei, hogy a zene birodalmába repítsék egy délutánra a kicsiket és nagyokat.

A Pető Zenedélután sorozat több mint száz, súlyosan mozgássérült általános iskolás tanuló részére indult 2014 februárjában. A Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumának neveltjei 2018 februárjában már a 28. zenedélutánon vehetnek részt. Programjaikkal igyekszenek felölelni a zenei élet különböző irányzatait, stílusait, bemutatnak különféle hangszereket, formációkat. Kiemelten fontosnak tartják, hogy minden esetben értéket, tehetséget mutassanak fel. Színfalakon innen vagy túl, számos önkéntes is segíti céljaik elérésében. Céljuk, hogy a rájuk bízott gyerekeket tanítsák, neveljék, örömöt adjanak nekik, jó iskolai közösséggel támogassák őket. A zene közösséget teremt. A zene örömforrás. A zene tanít és nevel. A zene megtisztít, mélységeket és magasságokat nyit. A zene mindenkié. Azoké is, akik túl nehezen, ezért igen ritkán jutnának el koncerttermekbe. – vallja a Pető Intézet valamennyi munkatársa.