Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus estjével kezdődött a Beethoven Budán Fesztivál

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyével kezdődött el kedden a Beethoven Budán Fesztivál a Krisztinavárosi Plébániatemplomban.A nyitóhangversenyen Beethoven C-dúr “kismartoni” miséje hangzott el az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában Vashegyi György vezényletével. Az esten közreműködött Szutrély Katalin szoprán, Balogh Eszter alt, Komáromi Márton tenor és Borka Ákos basszus.

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a fesztivált megnyitva azt hangsúlyozta, hogy a kulturális elvek és célok mit sem érnek közösség és közönség nélkül. Kiemelte: az I. kerület lakossága nyitott, egymást elfogadó és erős közösség, ezt bizonyítja az is, hogy megtöltötték a kedd esti hangversenyre a templomot.

Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere arra emlékeztetett, hogy 19. alkalommal rendezik meg a Beethoven budai fellépésének emlékét őrző koncertsorozatot.

A fesztiválon szerdán a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseinek műveit mutatják be a Zenetudományi Intézetben, csütörtökön az Új utak Beethovenhez című sorozat első koncertjén fiatal tehetségek lépnek színpadra a Budavári Városházán, valamint a Sárik Péter trió X Beethoven előadása lesz a MOM Kulturális Központban. Pénteken az Oláh Kálmán Trió az idén 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekarral várja a közönséget a MOM Kulturális Központban. Szombat délután egy regensburgi ifjú tehetség, Christoph Preiss zongorajátéka lesz hallható a Zenetudományi Intézetben, kora este Fülei Balázs, Lesták Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beethoven műveit a Városházán, majd ugyanott este kilenc órától a jazz-rajongókat várja a Jazzical Trio Beethoven-inspirálta feldolgozásokkal. Vasárnap az Új utak Beethovenhez sorozat második koncertjén kamarazenét hallgathatnak az érdeklődők, fiatal művészek tolmácsolásában.
A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában. A Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertjén Beethoven IV. szimfóniája és G-dúr zongoraversenye is elhangzik Berecz Mihály közreműködésével.

Az idei fesztiválon 10 koncerttel és tucatnyi házimuzsikálással várják a zenerajongókat május 1. és 7. között Budán. Több koncertet a Bartók Rádió élőben közvetít.