Budapesten a jövő operaénekes csillagai

Szeptember 10-én minden korábbinál több és jobb versenyző részvételével kezdődik el a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny a Zeneakadémián. A hétközi fordulók ingyenesen látogathatók, a több, mint ötvenezer Euro értékű díjak sorsáért a szeptember 15-i szombat esti döntőn, illetve a másnapi gálakoncerten izgulhatunk.

Négy földrész harmincnyolc országából 97 hölgy és 48 úr jelentkezett a versenyre. A rendkívül erős mezőnyre való tekintettel a Marton Éva vezette előzsűri döntése alapján a korábbiaknál másfélszer több, 94 jelentkező kapott meghívást az élő fordulőkba, ezért a versengés egy nappal korábban, rögtön a sorsolás után megkezdődik. Idén első alkalommal ad otthont a versengést záró gálakoncertnek a Zeneakadémia. Szintén újdonság, hogy verseny abszolút győztese, azaz a csaknem ötmillió forintos nagydíjat elnyerő énekes neve csak a vasárnapi gála legvégén derül ki.

„A mezőny minden eddiginél színesebbnek ígérkezik, köszönhetően annak is, hogy a verseny beharangozó videója valósággal lázba hozta a latin-amerikai és az orosz közösségi oldalakat. Jelentős orosz és ukrán érdeklődés mellett szinte kivétel nélkül minden Európai Uniós országból érkezett jelentkezés. Elküldte jelentkezési anyagát néhány Egyesült Államok-beli, brazil, kanadai és mexikói énekes, s a jelentős számban képviselt távol-keleti országokon túl még Dél-Afrikából is jelentkeztek ketten” – sorolja büszkén Marton Éva a megmérettetés katalógusában. A százoldalas exkluzív kiadvány ingyenesen elérhető a Zeneakadémián, illetve a martoncompetition.hu címen elérhető versenyhonlapról, ahonnan hozzáférhető a mezőnyt alkotó összes énekes rövid életrajza, fényképe és részletes repertoárja is.

A művészi versengés tétje ezúttal is igen komoly lesz, hiszen a zsűriben Marton Éva oldalán a nemzetközi operaélet kulcsszereplői foglalnak majd helyet. A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezett verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A szombati döntőt a Bartők Rádió, a vasárnapi gálát az M5 egyenes adásban közvetíti. A hétközben ingyenesen látogatható Solti termi fordulókat is beleértve a teljes verseny élőben követhető lesz a martoncompetition.hu-n, illetve a Facebookon.