214 jelentkező a zeneszerzőversenyre

Jócskán felülmúlta a várakozásokat a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzőversenyére jelentkezők száma.

A szervezőket is meglepetésként érte a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzés fordulójának a műfajhoz képest is hallatlan népszerűsége. Összesen 214-en jelentkeztek a világ minden tájáról, ennyi komponista írt darabot a versenyre.

A Bartók Világverseny idei, zeneszerzői fordulójában 53 országból 214 pályamunka érkezett az előzsűri elé az augusztus 31-ig, a jelentkezési időszak végéig. A 25 magyar jelentkező mellett olaszok, amerikaiak, dél-koreaiak vannak a legtöbben, de érkezett versenydarab Üzbegiztánból, Mexikóból és Iránból is.

A Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének oktatói Fekete Gyula tanszékvezető és nemzetközi rektorhelyettes vezetésével átvették a névtelenül, jeligével beküldött kottákat és hangfile-okat, majd szeptember közepén ülnek össze, hogy együtt értékeljék ki a beküldött munkákat: az 5-6 perces szóló zongoradarabokat. Az előzsűri választja ki azokat a műveket, amelyek a rangos nemzetközi zsűri elé kerülhetnek: legnevesebb kortárs zeneszerzők közül Thomas Adès, Chaya Czernowin és Unsuk Chinvállalta a közös munkát. Andrej Korobejnyikov pedig zongoraművészként járul hozzá a döntéshez, hiszen ő más szemszögből látja a pályaműveket, amelyektől azt várják, hogy csodálatos lehetőséget adjanak a zongoristáknak muzikalitás és virtuozitásuk bemutatására. A közönség a november 25-i Gálakoncerten találkozhat a legjobbnak ítélt pályaművekkel, amelyeket Magyarország legkiválóbb zongoraművészei, többek között Fülei Balázs Junior Prima, Artisjus és Liszt-díjas, Várjon Dénes Liszt-díjas, valamint Balázs János Liszt- és Prima díjas Érdemes Művész szólaltat meg.

A Bartók Verseny Alapszabálya szerint az idén rendezett zeneszerzés forduló győztes művei lesznek a rangos, főként Bartók műveiből álló zongorás repertoár mellett a 2019-es verseny kötelező darabjai

(Forrás: LFZE)