Bécsi ikonok

Egy estényi Bécs érkezik a Müpába szeptember 28-án, a Pannon Filharmonikusok TITANIUM-évadának nyitó hangversenyén.

Bécs, pontosabban korszakalkotó bécsi ikonok nyitják a Pannon Filharmonikusok Müpában futó sorozatát szeptember 28-án, pénteken 19.30-kor. A név kötelez és igaz ez a koncert címére is, mely már sejteti, bécsi klasszikusok sorakoznak fel a koncert műsorában, három nagy horderejű zeneszerző, Schönberg, Mozart és Schubert egy-egy nagyszabású műve lesz hallható. Szólistaként Alexander Zemtsov brácsaművész, valamint a bécsi születésű Benjamin Schmid hegedűművész áll színpadra, az est karmestere a szintén bécsi kötődésű Bogányi Tibor lesz.

Az osztrák főváros egyik legvarázslatosabb időszakát eleveníti fel a Pannon Filharmonikusok koncertje. Három bécsi klasszikus műve szólal meg a Müpa hangversenytermében. A zeneszerzők életművében afféle bizonyságtételek, hogy mindazt, amit a kor és a közelmúlt szerzői tudnak az adott műfajról, ők is tudják, sőt, virtuóz módon használják saját zenéjükben. És ahogyan számos nem bécsi hatást magukba szívtak, számos nem bécsi zeneszerzőre is hatottak az utókorban, például Schumann vagy Mendelssohn zenéjére, illetve Schönberg a 20. század zenéjére. A hamisítatlan előadásmódról nem más gondoskodik, mint a Pannon Filharmonikusok Bécsben élő vezető karmestere, Bogányi Tibor.

A koncertet a Müpa élőben közvetíti, így aki nem tud részt venni a hangversenyen IDE kattintva élvezheti majd az előadást.

Az előadás szünetében Benjamin Schmid dedikálja a zenekar nemrég megjelent lemezeit, melyen szólistaként közreműködött. A hazai és a nemzetközi kritikusok tetszését is elnyerő felvételeken Bartók Béla, Csajkovszkij és Dvořák  művei hallhatók, a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor dirigálta. Mindkét felvétel a dedikálás helyszínén meg is vásárolható.

Több hazai orgánum is beszámolt a lemezről. A Gramofon hasábjain például így írtak lemezkritikájukban: „(…) Bogányi Tibor irányításával a zenekar ideális partner a szólista számára. A hangszerelést megjelenítő gazdag hangszínvilág, a pregnáns ritmika valamennyi tételnek vitalitást ad, egyszersmind olyan konverzációs légkört teremt, amelybe élmény bekapcsolódni. Schmid zeneiségének tág teret kínál valamennyi tétel; kiváltképp az éteri magasságú hegedűhangokban gyönyörködünk, melyek mintegy szirénhangokként szólnak.”

 

Műsor:

Bécsi ikonok

  1. szeptember 28., péntek 19.30

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Arnold Schönberg: II. kamaraszimfónia, op.38

Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K.364

Franz Schubert: IX. „Nagy C-dúr” szimfónia, D.944

Közreműködik:

Benjamin Schmid – hegedű

Alexander Zemtsov – brácsa

Vezényel: Bogányi Tibor