Ifjú zongoristák a Steinway-nél

A helyi hallgatók sikerét hozta az az Országos Zongora Emlékverseny, amit Franz Schubert halálának 190. és Claude Debussy halálának 100. évfordulója alkalmából hirdetett meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

A magyar felsőoktatásban tanuló zongoristák két kategóriában nevezhettek az Országos Schubert-Debussy Emlékversenyre. Az alapképzésben és osztatlan tanárképzésben résztvevők 25, az MA-szakosok pedig 35 perces, a két világhírű zeneszerző műveiből összeállított programmal versenyeztek két napon át a Liszt Teremben. A debreceni Zeneművészeti Kar hallgatói mellett Győrből és Szegedről jelentkeztek ifjú zongoristák.

– Rendkívül érzékeny Claude Debussy és Franz Schubert világa, érzékenységben, modulációs rendben, hangszínekben rengeteget lehet tőlük tanulni. Természetesen minden hallgató másképp interpretálja ezeket a műveket. És ne felejtsük el, hogy a csúcsminőségű Steinway zongorán kell bizonyítaniuk, amin minden billentésgrammnak és sebességnek nagyon nagy jelentősége van a dinamika szempontjából. Rengeteg lehetőség van ebben a hangszerben, pont azt megtalálni, hogy mit lehet még a darabból kihozni, talán ez a legnagyobb feladatuk a versenyzőknek – emelte ki Pless Attila, a DE ZK dékánhelyettese, a Zongora Tanszék vezetője.

A növendékek teljesítményét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három professzora: Dráfi Kálmán, Nádor György és Némethy Attila zongoraművész értékelte.

A zsűri véleménye alapján végül mindkét kategóriában a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói nyerték el az első díjat, és a Rektori Különdíjat is a helyi intézmény egy ifjú zongoristája érdemelte ki.

Díjazottak

Alapképzés, osztatlan tanárképzés:
1. Horváth Gábor (DE ZK), tanára: Grünwald Béla
2. Dobos Fanni (DEZ K), tanára: Grünwald Béla
2. Kozma-Páll Erzsébet (Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet), tanára: Várayné Szűts Katalin
3. –

MA-képzés:
1. Aitor Cano Ramos (DE ZK), tanára: Duffek Mihály
2. –
3. Fazekas Barbara (DE ZK), tanára: Lakatos Péter
3. Dorotovics Ádám (Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet) tanára: Choi Insu, Réti Balázs

Rektori Különdíj: Kepes Iván (DE ZK), tanára: B. Kiss Zsuzsanna

(Forrás / fotó: Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar)