Itt a nyár. Hogyan éljük túl a legforróbb napokat otthonunkban? Hiszen nem lehet minden nap strandra menni, hacsak nincs otthon egy medencénk. Manapság hűteni klímával nem egy egyedi dolog, nem is egy nagy macera beszereltetni egyet. De használhatjuk a fűtés klímával opciót is?

Talán kevesen tudják, de a klímás fűtéssel spórolni is lehet, emellett nem kell folyamatosan azért aggódni, hogy ha elzárják a gázt, akkor nem lesz a házakban, otthonokban fűtés. Továbbá gazdaságosabb, költséghatékonyabb és környezetkímélőbb. Magyarországon egyre jobban terjed el ez a fűtési módszer, bár idáig leginkább a hétvégi házakban és új épületekben láthatunk erre példát.

Nem minden klíma alkalmas a fűtésre, de a mai modern inverteres klímák igen. Ezek a berendezések akár -22 fokos külső hőmérséklet mellett is képesek a fűtésre, bár ez típusonként eltérhet. Az inverteres klímák 1 kW áramfelhasználás mellett körülbelül 4-5 kW-os fűtési energiát adnak le ideális körülmények között. A hagyományos gázzal történő fűtéskor legalább 2-3 óra szükséges ahhoz, hogy átmelegedjenek a radiátorok és melegség érzetet biztosítsanak az otthonokban. A légkondi viszont nagyon gyorsan képes a melegérzetet biztosítani. Egy 4 órás üzemelést és egy szigetelt normál méretű lakást alapul véve a klímával történő fűtés havonta 5000-10000 Ft között mozog, míg a hagyományos gázfűtés bizony 20000 Ft is lehet. Hazánkban leginkább a gázfűtés terjedt el, de manapság egyre többen fordulnak más alternatív megoldásokhoz, többek között a hőszivattyú és az inverteres klímával  fűtés felé. Utóbbi előnyei közé sorolhatjuk a költséghatékony működést, az azonnali meleg érzetet, a gyors szervizelést és a beruházási költségek gyors megtérülését.

A fűtés klíma segítségével ma már nem számít egyedinek, habár az emberek nagy része továbbra is abban a tudatban él, hogy a légkondicionáló „egyirányú” berendezés, ami a meleg nyári napokon kínálja a hűvös levegőt. Azonban a technológia egyáltalán nem mai keletkezésű, hiszen a hűtés és a fűtés ugyanazon az elven működik, pusztán a folyamatot kell visszafordítani.

Miért jó klímával fűteni?

Többnyire azért, mert a fenntartása jellemzően megfizethetőbb, mint a gáz alapú szerkezeteké. Sokan feltételezik azt, hogy az árammal való fűtés költséges, drága módszer, pedig ez már egyáltalán nem megalapozott félelem. Az úgynevezett inverteres klíma berendezések fejlesztésénél ugyanis a cél az energiatakarékosság volt és az elmúlt években folyamatosan fejlődött ez a technológia. Ezért kijelenthetjük, hogy egy korszerű konstrukció üzemeltetésével akár töredék összeget kell kiadnia a gáz alkalmazásához képest. Nemrégiben a légkondicionálók ez irányú képességét csak kisebb helyiségekben alkalmazták, manapság egész irodaépületek kiszolgálásáért felelnek az inverteres konstrukciók. Ez nem csak a költséghatékonyság végett van így, hiszen a klíma multifunkciós berendezés: télen fűthet, a kánikulában pedig hűthet is vele.

A fűtés klíma segítségével komplett értékű megoldás is lehet, ami két-három éven belül visszahozhatja a bekerülési költséget, később pedig segít a spórolásban. Ha a készüléket nem kiegészítőként tervezi használni, hanem elsődleges gépként, akkor lényeges, hogy egy megbízható márka prémium áruját vásárolja meg. Így kétség kívül az inverteres technológiát javasoljuk a lakásába, amely mellett a fűtés klíma igénybe vételével nem luxus, hanem kényelmes, hasznavehető és minden igényt kielégítő megoldás.

4 érv, hogy miért is éri meg a klímát télen is használni!

  • szobánként szabályozható
  • hőszivattyús működésű, ami megújuló energia
  • tudom programozni, távolról vezérelni, automatizálni, akár okos telefon segítségével a munkahelyemről is bekapcsolhatom, vagy akár kikapcsolhatom
  • szűri a szobák levegőjét

Mennyibe kerül vele a fűtés? Tényleg jobban megéri lecserélni a jó öreg cserépkályhát?

Összehasonlíthatnánk a gáz, ill. a klíma fűtés költségeit, de nem igazán lehet.

Sem az egyik, sem a másik. Fűthetünk mind a kettővel?

Ha nem cseréljük le a gázfűtését több klímára, hanem mellé telepítjük (akár elsősorban nyári hűtési céllal), akkor nagyon jól ötvözhetjük a két rendszer előnyeit: minél melegebb van kint, annál jobb a klíma fűtési hatásfoka. Tehát a fűtési szezon elején és végén kapjuk a legnagyobb megtakarítást, így megtehetjük, hogy októberben és márciusban klímával, novembertől februárig pedig gázzal fűtünk.