Eszterházi Vigasságok jövőre neves fellépőkkel

A tizennégy hétig tartó, ötven koncertből álló rendezvénysorozatról a szervezők november 12-én Budapesten tartottak sajtótájékoztatót, melyen részletesen beszámoltak a rendkívüli hosszúságú programsorozat műsoráról és fellépőiről, illetve annak anyagi hátteréről.200 millió forintból gazdálkodhat 2013-ban az eszterházai fesztivál

Rácz Márton művészeti vezető elmondta: a tizennégy hétig tartó fesztivál-sorozaton mások mellett fellép Andreas Staier német zongoraművész, Enrico Onofri olasz hegedűművész, az Orfeo Zenekar, a Budapesti Vonósok, valamint a Jan Garbarek Group is.

Május 31-én Joseph Haydn zeneszerző halálának 304. évfordulója alkalmából Haydn-művek csendülnek fel a kapuit 200 év után újra megnyitó Marionett Színházban, melynek bonyolult színpadtechnikai rendszerét akkoriban a kor kiváló hadmérnökei tervezték. A Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja június 4-7-e között lesz, június 21-29-e között pedig Régi Zenei Napokat tartanak. Két hosszú hétvégén Esterházy Pál nádor, zeneszerző és költő halálának 300. évfordulója alkalmából lép fel többek között Sebestyén Márta, a Purcell Kórus, az Aura Musicale és a Solamente Naturali.

Joseph Haydn Eszterházán írott szimfóniái szólalnak meg július 26-28-a között az Orfeo Zenekar előadásában, augusztus 16-szeptember 1-e között a korhű hangszeres Eszterháza Haydn Fesztiválon világsztárok lépnek fel, majd szeptember 6-15-e között a VI. Haydn Vonósnégyes-fesztivál, amely évek óta a fiatal generáció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye.

Az Open-Air Fesztiválon a Jan Garbarek Group is szórakoztatja az érdeklődőket augusztus 1-11-e között. A koncertek mellett színházi és táncelőadások, családi programok, gyerekkoncertek, hangszerbemutatók színesítik a kínálatot. A fesztiválsorozat eseményeit a kastélyban, a kastélykertben, a Pálmaházban és a szabadtéri színpadon rendezik.

Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Eszterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos elmondta: a költségvetési törvény módosításával Eszterháza további 350 millió forintot kapott egyrészt kulturális rendezvényekre, másrészt bútorok vásárlására. A komolyzenei fesztivál idén így 200 millió forintból gazdálkodhat a korábbi 15-20 millió forint helyett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskola kiköltözésével az egész kastély a kultúráé lesz.

(Forrás: MTI)