Fortepiano és zongora mesterkurzusok

Fortepiano kurzus a fertődi Régi Zenei Napokon, zongora mesterkurzusok Bartók és az új zene jegyében Szombathelyen.Mesterkurzusok a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. szervezésében

A 29. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Nonprofit Kft. szervezésében 2013. június 22-29. között – immár második alkalommal a fertődi Esterházy-kastélyban – kerül sor, ahol Joseph Haydn több mint 20 évig élt és alkotott.

A meghirdetett mesterkurzusok – melyekhez világhírű közreműködőkkel fesztivál-koncertek is kapcsolódnak – remek továbbképzési lehetőséget nyújtanak a magyar és a külföldről érkező hivatásos muzsikusok és zeneakadémiai hallgatók számára.

Fortepiano mesterkurzus – Malcolm Bilson (USA)

Oktatási nyelvek:  angol, német, magyar

A kurzus anyaga: billentyűs muzsika (1760-1820)

– Mozart és Beethoven hegedű-zongoraszonátái (opp. 12, 23, 24, 30)

Bővebb információ: Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. honlapján olvasható

Malcolm Bilson amerikai zongora- és fortepiano-művész, pedagógus és zenetörténész 1935-ben Los Angeles-ben született. Zenei tanulmányait New York-ban, Bécsben és Párizsban végezte. Pályafutását egyetemi oktatóként kezdte (Illinois 1960, Cornell 1968); 1970 óta művészi életprogramja a historikus előadói gyakorlat és a régi hangszerek, mindenekelőtt a fortepiano újrafelfedezése és bemutatása a koncertéletben, hanglemezeken és a katedrán. Neve és munkássága elválaszthatatlan a historikus zenélés többi nagyságáétól (John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists, Christopher Hogwood és az Academy of Ancient Music, Nicholas McGegan és a Philharmonia Baroque Orchestra éppúgy partnere, mint a New York Chamber Singers, a Monteverdi Choir vagy Anner Bijlsma). Az utóbbi két évtizedben a 19. század zongorairodalmával foglalkozik (Beethoven, Schubert, Schumann), és e témában világszerte tart előadásokat és kurzusokat. Az Amerikai Művészeti Akadémia tagja. Az idén már hatodik alkalommal ad koncertet és tart kurzust a Régi Zenei Napok keretében.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium idén is izgalmas programmal várja a Bartók és az új zene iránt érdeklődő fiatal muzsikusokat Szombathelyre július 10-től 19-ig. Kiváló professzorok vezette karmester, zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés, zongora, brácsa, fuvola, trombita és kamarazene mesterkurzusokra lehet jelentkezni április 30-ig.

Bővebb információt a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál honlapján olvashatnak. 

A mindkét zongorakurzusra jelentkezők a részvételi díjból kedvezményt kapnak!

Zongora és zongorás kamarazene mesterkurzus I. – Eckhardt Gábor

Oktatási nyelvek: magyar, német, angol

A kurzus anyaga:

1. a népzenei dialektus Bartók műveiben
2. az elmúlt 60 év zongora- és kamaraművei
3. Bartók repertoárja (klasszikus zongoraművek Scarlattitól Brahmsig)

A kurzusra jelentkezőknek szabadon választott művek mellett a fenti kategóriákból legalább két művel kell készülniük.

 


Eckhardt Gábor
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Hambalkó Edit, Falvai Sándor és Kurtág György tanítványaként zongora szakon diplomázott, majd tanulmányait a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitri Bashkirovnál folytatta. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Pommersfelden-i (Németország) Collegium Musicum-ban tanít. A XX. századi és kortárs zenét játszó Intermoduláció Kamaraegyüttes alapító tagja és a Trio d’Echo zongoristája. Számos alkalommal kapta meg az Artisjus díjat a magyarországi kortárszenei életben való kiemelkedő közreműködéséért, 1996-ban Liszt-díjas lett.

Zongora mesterkurzus II. – Rohmann Imre

Oktatási nyelvek: magyar, német, angol

A kurzus anyaga:

Bartók, Ligeti György és Ravel zongoraművei
A kurzusra jelentkezőknek legalább egy Bartók művel valamint egy Ligeti illetve Ravel darabbal kell készülniük.


Rohmann Imre
zongoraművész Budapesten született. Négy éves korában kezdett zongorázni, majd a Bartók Konzervatóriumba zongora és zeneszerzés szakot végzett. A Liszt Ferenc Zeneakadémián zongorát és kamarazenét tanult, mesterei Zempléni Kornél, Rados Ferenc, Kurtág György, Mihály András és Simon Albert voltak.

1980-81-ben a bécsi Zeneakadémián Karl Österreicher osztályában tanult vezényelni. Jörg Demus több mesterkurzusának volt előbb résztvevője, majd asszisztense. Különdíjat nyert a Magyar Rádió zongoraversenyén, harmadik helyezést ért a Nemzetközi Liszt-Bartók Versenyen Budapesten, és első díjat kapott a Nemzetközi Kamarazenei Versenyen Bloomingtonban (USA).

1974 óta a nemzetközi koncertéletben szólistaként olyan zenekarokkal vesz részt, mint a Dresdner Staatskapelle, a Drezdai Filharmonikus Zenekar, a Berlini Szimfonikus Zenekar, a Mozarteum Zenekara (Salzburg), a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Ljubljanai Rádió Zenekara, továbbá olyan partnerekkel, mint Eugen Jochum, Eötvös Péter, Fischer Iván, Fischer Ádám, Jörg Demus, Thomas Riebl, Keller András, Ruha István, Perényi Miklós, Erich Höbarth, Thomas Zehetmair, Schiff András, a Bartók Vonósnégyes, a Pro Arte Quartett, a Chicagói Szimfonikusok Kamarazenekara és sokan mások. Feleségével, Kurucz Tündével 1985-ben alakították meg zongora-duójukat.

Zongorát és kamarazenét oktatott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, a berlini Hochschule der Künstén, és 1990 óta a Mozarteumban, Salzburgban, ahol most is él. Japánban tett első, 1976-os látogatása óta szinte minden évben meghívják zongoristaként, valamint mesterkurzusok vezetésére (pl.: Toho Gakuen Egyetem, Showa Egyetem.) 2001 óta vendégprofesszor az Alcala de Henares Egyetemen is, Spanyolországban. 1986-tól kezdődően 15 éven keresztül tartott mesterkurzust a Nemzetközi Bartók-Szemináriumon (Szombathely), amit 2006-ban újra elindított. Egyik kezdeményezője volt a veszprémi Auer Akadémiának.

Saját átiratait az Edition Simonffynál jelentette meg (Bach, Johann Strauss, Sztravinszkij, Richard Strauss stb.), s ő készítette Eötvös Péter Zongoraversenyének kivonatát a Schott számára 2006-ban. Lemezfelvételei a BMC, Hungaroton, Denon és a Preiser Records kiadásában jelentek meg. 2002 óta vezényli a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokat.

(Fotók: (2), (3) Garas Kálmán)