Hegedű, brácsa és vonós kamarazene mesterkurzusok

Hegedű mesterkurzus indul Rachel Podger vezetésével a fertődi Régi Zenei Napokon, valamint brácsa és vonós kamarazene kurzus a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében Rivka Golani-val.Kiváló továbbképzési lehetőség hivatásos muzsikusok és zeneakadémiai hallgatók számára

A 29. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Nonprofit Kft. szervezésében 2013. június 22-29. között – immár második alkalommal a fertődi Esterházy-kastélyban – kerül sor, ahol Joseph Haydn több mint 20 évig élt és alkotott.

A meghirdetett mesterkurzusok – melyekhez világhírű közreműködőkkel fesztivál-koncertek is kapcsolódnak – remek továbbképzési lehetőséget nyújtanak a magyar és a külföldről érkező hivatásos muzsikusok és zeneakadémiai hallgatók számára.

HEGEDŰ – RACHEL PODGER (Nagy-Britannia)

Rachel Podger
A kurzus nyelve: angol, német

A kurzus anyaga: „Corelli és a hangképzés”  (hegedű darabok Castellótól Bachig)
Modern és régi hangszer egyaránt használható, A=415-ös vagy 440-es hangolásban, modern hangszerek esetében lehetőleg bél E-húrral!

Bővebb információ: Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. honlapján olvasható

Rachel Podger a historikus előadás egyik legkreativabb tehetsége. Az elmúlt két évtized során a barokk és a klasszika korának jelentős előadójává vált; nevéhez a kora 17. század zenéjétől Mozartig és Haydnig számos felvétel fűződik. Tanulmányait Németországban és Angliában végezte; a Guildhall School of Music and Drama hallgatójaként David Takeno és Micaela Comberti tanítványa volt. A Palladian Együttessel és a Florilegiummal töltött kezdetek után 1997-től 2002-ig az English Concert első hegedűse volt. 2004-ben a Felvilágosodás Korának Zenekara vendégkarmestere lett, akikkel Európában és az USA-ban hangversenyezett. Az együttműködés csúcspontja a BBC Proms keretében rendezett, a televízió által sugárzott hangverseny volt 2007-ben. 2009-ben Pavlo Beznosiuk brácsaművésszel lemezre játszotta Mozart Sinfonia Concertante-ját és Haydn két hegedűversenyét. Az évek során Rachel a világ számtalan zenekarával működött együtt koncertmesterként és szólistaként egyaránt;  A tanítás Rachel zenei életének jelentős részét képezi. Több intézményben tanít: a londoni Királyi Zeneakadémián, ahol a  2008-ban létrehozott Michaela Comberti Barokkhegedű Tanszak vezetője és tiszteletbeli tagja. A Királyi Walesi Zene- és Drámaakadémián, ahol a Jane Hodge Alapítvány Nemzetközi Barokkhegedű tanszakának és tiszteletbeli tagságának birtokosa. A koppenhágai Dán Királyi Zeneakadémia vendégprofesszora és tanít a saját évenként megrendezett nyári tanfolyamán is a walesi Breconban.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium idén is izgalmas programmal várja a Bartók és az új zene iránt érdeklődő fiatal muzsikusokat Szombathelyre július 10-től 19-ig. Kiváló professzorok vezette karmester, zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés, zongora, brácsa, fuvola, trombita és kamarazene mesterkurzusokra lehet jelentkezni április 30-ig.

BRÁCSA ÉS VONÓS KAMARAZENE MESTERKURZUS – RIVKA GOLANI

zongorakísérő: Michael Hampton
Oktatási nyelv: angol

A kurzus anyaga: 20. századi és kortárs brácsa- és vonós kamarazene irodalom, különös tekintettek Sosztakovics, Vieuxtemps, York Bowen, Enescu és Pártos Ödön művei.
A kurzusra szonáta-párok, triók és vonósnégyesek is jelentkezhetnek!

Rivka Golani-nak a brácsatechnika fejlődéséhez nyújtott hozzájárulása már helyet biztosít számára a hangszer történetében, egyben inspiráció forrásául szolgál: mindmáig több, mint 300  művet komponáltak Rivka részére, beleértve 70 versenyművet is. Szólistaként a világ legkiemelkedőbb zenekaraival lépett fel és számtalan CD felvételt készített. Sok-sok szólóestes CD-je között Bach összes csellószvit-sorozata jelenti a mérföldkövet, mely magában foglalja Bach Chaconne-jának és Kromatikus fantáziájának az előadását is. Rivka Golani Izraelben született és a  Tel Avivi Zeneakadémián Oeden Partosnál tanult. 23 éves korában az Izraeli Filharmónikusok tagja lett. Az 1970-es évek közepén Kanadába költözött. Jelenleg Londonban, Angliában él. Ihlető tanár, aki a londoni Trinity College of Music professzora. Rivka a Fort Maclaud Zenei Fesztivál (Alberta, Canada) művészeti igazgatója. Otto Erdesz, a híres brácsakészítő-mester brácsáján játszik. Rivka Golani egyben festő is.

Bővebb információt a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál honlapján olvashatnak.