Karmester és alkalmazott zeneszerzés kurzusok Szombathelyen

Eötvös Péter karmester kurzusa és alkalmazott zeneszerzés mesterkurzus SzombathelyenEötvös Péter karmester kurzusa és alkalmazott zeneszerzés mesterkurzus SzombathelyenNemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathely – 2013.07.10. – 07.19.

Karmester mesterkurzus – Eötvös Péter

Eötvös Péter karmester

Professzor: Eötvös Péter

Közreműködő zenekar: A Savaria Szimfonikus Zenekar

Oktatási nyelvek: magyar, német, angol

A kurzus anyaga:

Bartók: Concerto
Janáček: Sinfonietta

A kurzus két részből áll. Az első napokban a résztvevők Vajda Gergely karmester zenekari próbáit követhetik a július 12-i fesztiválnyitó koncertre (műsor: Bartók: A fából faragott királyfi – balettszvit, Eötvös Péter: Cello concerto grosso – mo.-i bem., Ligeti György: Mysteries of the Macabre (Három ária a „Le Grand Macabre” c. operából), Kodály: Háry János szvit), valamint lehetőséget kapnak, hogy konzultáljanak a karmesterrel és a kurzusvezető professzorral a nyitókoncerten szereplő művekről. Ezen túl ú.n. száraz próbák zajlanak a kurzus anyagából.

Az azt követő egyhetes intenzív munka során a növendékek rendszeresen dolgoznak a zenekarral, de sor kerül egyéni konzultációkra, előadásokra, pl. Vikárius László és Somfai László Bartók-kutatók zenetudományi előadásaira. (A kurzus részletes menetrendje már letölthető.)
A kiválasztott kurzusrésztvevő karmesterek lehetőséget kapnak arra, hogy a Bartók Fesztivál hivatalos programjában is helyet kapó záró-koncerten dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart. A zárókoncertről professzionális DVD felvétel készül, melyet a szereplők ingyenesen megkapnak.
A kurzusra végzettséggel rendelkező, gyakorló karmesterek jelentkezését várjuk.

A kurzusra most először jelentkező növendékeket kérjük, hogy a jelentkezési lappal együtt küldjék az alábbiakat:
felsőfokú zenei diploma másolata (kivételes esetben nem csak karmester szak lehetséges)
szakmai életrajz, az eddig dirigált repertoár, valamint a tanult művek listája
egy zenekari próba felvétele (kb. 10 perc, DVD vagy youtube link), ahol a karmester jól látható
A jelentkezési határidő és a jelentkezési anyagok beküldésének határideje: 2013. április 30.

Zeneszerzés, alkalmazott zeneszerzés mesterkurzus – Fekete Gyula, Faltay Csaba

Fekete Gyula

Professzor: Fekete Gyula

Munkatárs: Faltay Csaba – zenei producer

Oktatási nyelvek: angol, magyar  

A foglalkozások egymásra épülve és egymással kiegészülve az alkalmazott zeneszerzés elméleti és gyakorlati tudásanyagát dolgozzák fel, különböző filmrészletek esztétikai elemzésével ill. „alázenélésével“. A filmetűdök a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatónak munkái. Fekete Gyula a zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés kompozíciós módozatairól – az avantgardtól a posztmodernig – elméleti és gyakorlati órákat tart, Faltay Csaba digitális hangszerelést és software-használatot oktat. Kurzusára alapfokú komputerfelhasználói ismeretek, ill. valamely tetszőleges midi sequencer program alapfokú ismerete szükséges.  A kurzus rezidens együttese a Trio Inception (zongora, cselló, kürt trio), melyre a kurzus résztvevői kompozíciókat írhatnak. A záróhangversenyen adott filmrészletekre elkészült zenék és a Trio Inception számára komponált darabok hangoznak el.  

Kérjük a jelentkezőket, hogy 2 kompozíciójuk kottáját vagy/és MP3 felvételét vagy annak digitális realizációját juttassák el a szell.agnes@hu.inter.net email címre. A jelentkezési határidő és a jelentkezési anyagok beküldésének határideje: 2013. április 25. A jelentkezők az előválogatás eredményéről 2013. május 31-ig kapnak tájékoztatást.

A digitális hangszerelés oktatás Apple Logic Studio 9 szoftver segítségével történik. A jelentkező számára saját laptop használata erősen ajánlott, de nem követelmény. Amennyiben saját munkaeszközöket hoznak, a minimális rendszerkövetelmény: Apple számítógép legalább 4 Gb memóriával és 10.6 OS rendszerrel, Logic Studio 9 szoftverrel, valamint hordozható midi billentyűzet.  Kérjük, jelentkezésükkor tüntessék fel, hogy milyen saját felszerelést hoznak!

További információkért látogasson el a Bartók Fesztivál honlapjára.